Калкулатор за Гуми

Този калкулатор Гуми работи като изчислява размера на гумите и разликите на двете гуми, след което сравнява диаметъра, ширината, страничната стена, обиколката и оборотите за километри в час.

Калкулатор Гуми

ТЕКУЩ РАЗМЕР
Ширина Съотношение Цолаж
НОВ РАЗМЕР
Ширина Съотношение Цолаж

 

Как работи Калкулатор Гуми?

Размерите, изчислени от нашия калкулатор на гуми за съвместимост, използват следните уравнения:

Височина на гумата = съотношението на ширината × ширина на гумата

Диаметър на гумата = диаметър на колелото + 2 × височина на профила

Съотношението на цялата ширина и ширината на гумата са измервания, получени от кода на гумата. Ширината на гумата е 3-цифреното число и се измерва в милиметри. Съотношението е двуцифрено число непосредствено след наклонената черта.

калкулатор на гуми
калкулатор на гуми

След като се изчисли височината на секцията с калкулатор Гуми, диаметърът на гумата може да се изчисли с помощта на височината на секцията и диаметъра на колелото. Диаметърът на колелото е друга мярка, която идва от кода на гумата. Това е едноцифрено или двуцифреното число точно след буквата знака R. Диаметърът на колелото е определен в мерна единица – инчове. Диаметърът на гумата е сумата от диаметъра на колелото и удвоената височина на секцията.

Резултати от изчисленията с калкулатор Гуми?

Нашият калкулатор за гуми и съвместимост е много точен, функционален и подробен за по-лесна работа от потребителска глeдна точка. Също така е направен да се използва добре, както от мобилни устройства, така и от настолни компютри.

Например ако въведете на широчина, височина и диаметъра на две различни гуми, калкулатора ще изчисли разликата в двата диаметъра в милиметри. Също така ще калкулира разлики в показанията на скоростомера в килиометри в час.

Калкулатор гуми сравнение и съвместимост

Калкулаторът за сравнение на размера на гумите изчислява разликите на две гуми и сравнява диаметъра, ширината, страничната стена, обиколката и оборотите на километри в час. След това показва пример за показанието на вашия скоростомер със стойностите за новите гуми, ако ги монтирате. Това е много полезен калкулатор за размери на гуми дору офроуд такива, когато търсите гуми, които са с размер, различен от стандартния.

Какво да имате предвид при смяна на размера на стари гуми с нови?

Има много причини, поради които човек може да промени размера на гумите и джантите. Често това се прави от естетически съображения. Когато сменяте размера на гума или джанта, е важно да вземете предвид някои неща. В противен случай може да има значителни последствия, като повишено износване на окачването и спирачните компоненти на превозното средство (особено антиблокиращи спирачки), което може да повлияе на управлението или да причини други механични проблеми, засягащи трансмисията на автомобила.

Също така има най-различни гуми както и офроуд и те могат да се използват на една и съща джанта, стига гумата да е с правилния размер. Често срещана промяна е увеличаването на размера на джантите. Едно от ключовите съображения при увеличаване на размера на джантите на автомобил е промяната на размера на гумата.

Обикновено по-големите джанти трябва да се използват с по-тънки гуми, тъй като гумите трябва да са достатъчно малки, за да се поберат пространството под калника. Обикновено се препоръчва да се използват гуми, които имат диаметър в рамките на 3% разлика от фабрично препоръчаните гуми за по-добра съвместимост.

Защо е важно да използвате калкулатор за гуми?

Важно е да използвате калкулатор на гуми, като този по-горе, защото е необходимо да разберете дали новите гуми ще се напаснат добре с колата и какви ще са отклоненията от старите оригинални гуми.

Освен че гумите сменят по естетически причини, те също така се сменят в резултат на спукване или износване. Когато сменяте гуми независимо дали са обиновенни или офроуд, идеално е да смените всички гуми едновременно. Ако това не е възможно, поне предните две или задните две гуми трябва да се сменят заедно, в зависимост от това дали гумата, която трябва да се смени, е отпред или отзад.

Ако се сменят само една или няколко от гумите, силно препоръчително е гумата(ите) да са от същия тип и марка. Разликите в гумите могат да причинят редица проблеми, включително загуба на контрол или завъртане при шофиране, неточни показания на скоростомера или дори повреда в калибрирането на системата за стабилност на автомобила.

Смяната на гуми също влияе върху скоростомера и километража на автомобилаТова е още една причина поради която е добре да зиползвате калкулатор на гуми за да разберете каква е действителната скорост, което ще показввак километража (скоростомера) с новите гуми.

Въпреки че като цяло е безопасно да се използват различни по размер джанти и гуми на автомобил (отпред и отзад), това все пак ще доведе до промени в автомобила. По-големите джанти и гуми увеличават общата обиколка на колелото, което от своя страна увеличава разстоянието около гумата. Това води до неточни показания на скоростомера и одометъра, тъй като и двете се основават на това колко оборота прави гумата (колелото).

По-конкретно, по-голямата гума ще доведе до отчитане на скоростомера, което е по-ниско от действителната скорост, с която се движи колата. По подобен начин това ще доведе до показание на километража, което е по-ниско от действителното изминато разстояние.

Обратно, по-малката гума ще доведе до показание на скоростомера, което е по-високо от действителната скорост, с която се движи колата, и показание на километража, което е по-високо от изминатото разстояние.

Затова е крайно препоръчително да пресметнете какви са разликите между старите и новите гуми чрез калкулатора за гуми по-горе и да разберете, каква ще е десйтвителнаtа скорост на автомобила при 100км/ч.

Ако допустимата разлика е в нормалните отклонения, резултатът от горния калкулатор на гуми ще се оцвети в зелено, ако разликата между размерите на двете гуми (джанти) е по-голяма от допустимото, то резултата ще се оцвети в червено.

Каква е допустима разлика в размера на гумите според калкулатора?

Приемливата разлика в размера на гумите обикновено попада в диапазона от 3% в общия диаметър в сравнение с оригиналния размер на гумата. Също така трябва да останете в рамките на ширината, на която сегашните ви колела пасват правилно и да нямате триене на калника или окачването.

Общи насоки: Няма универсален отговор за това колко голяма разлика в размера на гумите е приемлива. Въпреки това, добро правило е да се стремите към нов размер гума, който има по-малко от 3% разлика в общия диаметър в сравнение с оригиналната ви гума. Това помага да се уверите, че производителността и системите за безопасност на вашия автомобил все още работят добре.

Въздействие върху управлението, икономията на гориво и безопасността: Оставането в рамките на този диапазон от 3% може да помогне за минимизиране на всякакви промени в управлението, икономията на гориво и безопасността на вашия автомобил. Ако отидете отвъд това, може да забележите по-големи разлики в това как колата ви се чувства и работи. Не забравяйте обаче, че всяко превозно средство е различно, така че това, което работи за едно, може да не работи за друго.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии