Грижи за акумулатора през зимата – ето какво е добре да направите

С все повече и повече оборудване на автомобилите, което изисква електричество, поддръжката на акумулатора е по-важна от всякога.

Ниските температури влияят на химическия процес, който произвежда и съхранява електричество в батерията, забавяйки акумулатора и намалявайки способността му да поддържа заряд.

Грижи за акумулатора през зимата

Ако използвате колата си редовно за кратки пътувания, може да си струва да зареждате акумулатора поне веднъж седмично през зимните месеци, особено ако е на повече от три години.

Знанието как да зареждате автомобилния акумулатор може да ви помогне да излезете от трудна ситуация, без незабавна нужда от механик.

По-старите и по-слаби акумулатори обикновено имат намалена производителност и ниските температури могат да повлияят лошо  още повече, до точката, в която акумулатора ще се разреди или ще се изтощи много бързо.

Какво да направим, за да удължим живота на акумулатора през зимата?

Малко елементарна подготовка и поддръжка могат да направят чудеса за живота на вашия акумулатор.

Изключете всички товари, включително светлините, чистачките, нагревател и радио преди да изгасите колата след като сте се прибрали. Това предотвратява всяко ненужно изтощаване на акумулатора при следващото стартиране.

Потърсете корозия по клемите и кабелите на акумулатора. Това може да ограничи потока на тока. Когато двигателят е изключен, почистете го с телена четка или помолете някой в сервиза да го направи.

Проверете дали всичко е изключено, преди да включите запалването.
Избягвайте да използвате нагреватели и отопляеми за по-дълго, отколкото трябва. Всички те изсмукват акумулатора на автомобила. Някои сателитни навигации, DVD плейъри за кола и MP3 плейъри също могат да ги изтощават, ако останат свързани.

Проверете дали не са останали включени някои светлини на таблото (включително светлини на багажника) или включени аксесоари, като например зарядни за телефони.

Паркирайте автомобила си в гараж, ако можете, особено при много ниски температури.

Тествайте правилно акумулатора си, особено ако е на повече от три години.
И понякога може да е трудно само да влезете в колата си. Следните  два съвета могат да ви спестят от така ценното ви време:

Използвайте малко лак за мебели на базата на силикон върху гумените уплътнения на вратите – това помага да се предотврати засядането на вратите, когато замръзне.

Най-добре е да нанасяте с кърпа, за да не пръскате лак върху боята на автомобила.
Ако ключалките са замръзнали, опитайте да ги затоплите. Можете също така да инжектирате ключалката с подходящ антифриз или да я напръскате с WD40.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии