Трябва ли да купим зимни гуми? Плюсове, минуси и разходи

Трябва ли да купим зимни гуми? Днес ще обобщим предимствата и недостатъците на поставянето на зимни гуми на вашия автомобил и дали е по-скъпо или рентабилно да го правите всеки сезон.

Дъжд, киша, сняг и лед: зимата носи своя набор от опасности. Монтирането на зимни гуми на вашия автомобил подобрява безопасността при шофиране, но само при определени условия, затова ще изясним с какво точно ни помагат и дали са подходящи за вас?

Какво представляват зимните гуми?

зимни гуми

Зимните гуми са проектирани да предлагат оптимално сцепление при студени условия. Те са направени от по-мека смес, заедно с по-дълбоки канали и тесни нарези,  наречени ламели, вградени в протектора. Тези характеристики помагат за разпръскването на вода и сняг и позволяват на гумата да подобри контакта с пътя.

Какви са предимствата на зимните гуми?

Зимните гуми работят най-добре при температури под 7 градуса по целзий. Те наистина превъзхождат конвенционалните летни гуми по сцепление, в завой и спиране при такива условия – независимо дали има сняг или лед.

Установено е, че спирачния път със зимни гуми е както следва:

Спирачен път
Температура/състояние Летни гуми Зимни гуми
20 градуса 65.3м 67м
5 градуса 70.5м 65.7м

 

На сняг разликата се увеличава значително, тъй като ламелите на зимните гуми предлагат сцепление дори когато протекторът е пълен с мек сняг. При такива условия автомобил със задвижване на двете колела със зимни гуми е неизменно по-безопасен от 4×4 с летни гуми. Зимните гуми също могат да ви помогнат да избегнете засядане на колата в калта.

Колко струват зимните гуми? Мога ли да спестя пари?

Цената на зимните гуми варира в широки граници в зависимост от вашия автомобил и размера на колелата. Средно те са малко по-скъпи от еквивалентна лятна гума в България и не само.

Въпреки че цената на четири зимни гуми е значителна, особено ако закупите и комплект джанти за зимата, ако решите да избегнете смяната два пъти годишно на летни със зимни гуми, не забравяйте, че летните ви гуми ще издържат по-дълго от ако ги сменяте. По този начин, може да имате доста високи първоначални разходи, но  дългосрочната цена на зимните гуми е относително ниска.

Въпреки това може да се наложи да платите за съхранение в “хотел за гуми”, ако нямате подходящ гараж или навес.

Какъв е законът за зимните гуми?

Зимните гуми не са задължителни в България.

Това обаче е различна история в голяма част от континентална Европа. В Швеция например зимните гуми са задължителни от началото на декември до края на март. А в Австрия те трябва да бъдат сменени между 1 ноември и 15 април или ви грози глоба от 5000 евро.

Винаги проверявайте местните указания преди пътуване, за да сте спокойни  и в безопасност.

Как да проверя дали гумите ми са здрави и каква е законовата дълбочина на протектора?

Ако се притеснявате за предварителната цена на зимните гуми, помислете вместо това за комплект чорапи за сняг или вериги за сняг. Чорапите за сняг са платнени покрития с високо сцепление, които пасват върху задвижваните колела на автомобила, докато веригите за сняг са по-издръжлива (но по-трудна за поставяне) стоманена алтернатива.

Нито едно от двете не е директен заместител на зимните гуми, тъй като не могат да се използват по пътища без сняг. Но те могат да предложат спокойствие и изход от хлъзгава ситуация.

Виж още: Налягане в гумите през зимата.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии