Какво да правим при спукана гума на пътя?

Спукана гума на автомобил е често срещан проблем, който може да възникне по всяко време, без значение от това колко внимателен шофьор сте.

Затова е важно да знаете как да смените гумата, за да можете да се справите с проблема бързо и безопасно. В тази статия ще ви предоставим информация за смяна на спукана гума (и смяна гума на кола като цяло), както и какво да правите, ако спукате гума по време на движение. Независимо дали сте опитен шофьор или начинаещ, тази информация е полезна за всеки, който пътува с автомобил.

Ако спукате гума по време на движение, следвайте тези стъпки:

 1. Не се паникьосвайте и не извършвайте рязки маневри. Постепенно намалете скоростта на автомобила и маневрирайте към дясната страна на пътя, където има повече място.
 2. Важно: не спирайте рязко, не натискайте спирачката внезапно и докрай, а постепенно намалете скоростта.
 3. Поставете предупредителни светлини, ако имате такива, на разстояние от 30 до 60 метра зад автомобила.
 4. Активирайте аварийните светлини на автомобила, за да уведомите другите участници в движението за ситуацията.
 5. Предвижете автомобила на безопасно място, където да можете да смените гумата на спокойствие. Ако не може да извършите това на безопасно място, или нямате резервна гума изчакайте, докато не пристигне пътна помощ.
 6. Следвайте по-долните стъпки за смяна на гумата, за да замените спуканата гума с резервна гума. Ако не знаете как да смените гумата, изчакайте пътната помощ да пристигне.

Накрая, когато смените гумата, предвижете се с по-бавна скорост до вашата цел или близък сервиз, където може да направят ремонт на гумата, ако това е възможно.

спукана гума
спукана гума на пътя

Как да сменим спукана гума на автомобил?

 1. Ако спукате гума в движение, следвайте по-горните стъпки и не спирайте в завой или на места, където има ограничена видимост.
 2. Уверете се, че автомобилът е спрян на равна повърхност и че ръчната спирачка е вдигната (включена). Включете аварийните светлини и поставете предупредителен триъгълник на пътното платно, ако е необходимо.
 3. Извадете резервната гума, ключовете (щанга) за развиване на гайките на колелата и крикът от багажника на автомобила. Някои автомобили имат скрити отвори за крик, затова потърсете предварително къде точно е удачно да сложите крикът.
 4. Поставете крикът в точката за поддържане на автомобила, която се намира на долната част на автомобила. Затегнете крика, докато гумата е на около 10 см от земята.
 5. Отвийте гайките на колелото и извадете вашата спукана гума. Поставете резервната гума така че да мине през болтовете върху болтовете и затегнете гайките, като затягате последователно срещуположни гайки равномерно, след което ги дозатегнете, колкото можете.
 6. Спуснете крика, докато гумата се докосне до земята.
 7. Ако имате манометър, проверете налягането на гумите и ги настройте да са с едно и също налягане.
как да сменим спукана гума
как да сменим спукана гума

Ремонт на спукана гума на пътя

Ако разполагате със спрей за спукана гума или имате ремонтен комплект за спукана гума и рабира се е възможен ремонт на самата гума, например при спукване от пирон или парче стъкло, то може да извършите поправката и сами. Ето как:

Ремонт със спрей за спукана гума

Спреят за спукани гуми е специален продукт, който може да се използва за временно подлепване на спукани гуми на автомобили, мотоциклети и други превозни средства. Неговия химически състав, може да запуши дупките и надраскванията по гумата и да спре изтичането на въздуха, в най-лошия случай докато се приберете, ако не и по-дълго.

Виж още: Всички лампи на таблото на колата

Спреят за спукани гуми може да се използва за поправяне на малки щети, като тези, които са причинени от пирони, стъкла, камъни и остри предмети на пътя. Той може да работи и при гуми с дупки с диаметър до около 5 мм, което обикновено включва повечето спукани гуми.

спрей за спукана гума
спрей за спукана гума

За да използвате спрей за спукани гуми, следвате тези стъпки:

 1. Паркирайте автомобила на безопасно място и дръпнете ръчната спирачка.
 2. Изключете двигателя и поставете автомобила на скорост.
 3. Ако сте установили мястото на спукване, наместете гумата по начин по който то да бъде най-близко към земята. Развийте капачката на винтила.
 4. Разклатете спрея добре, завийте накрайника му към винтила и впръскайте цялото съдържание. Този тип спрей за спукани гуми действа като вкарва пяна под налягане, която ще запуши мястото на спукване.
 5. Включете двигателя и карайте първите няколко километра с бавна скорост (20-30км/ч), за да разпределите съдържанието на спрея равномерно в гумата.
 6. След това продължете като е препоръчително да не надвишавате 60км.ч.

Виж още: Всичко за гумите, видове гуми, кога се сменят…

Важно е да имате предвид, че който и спрей за спукани гуми да ползвате, това е временно решение, което може да ви позволи да продължите карането си до най-близкия сервиз за гуми или пътна помощ. Не се препоръчва да карате с гумата на дълги разстояния или с висока скорост.

спукана гума

Все пак, спреят за спукани гуми е полезен продукт, който може да ви спести време и пари, ако имате спукана гума на място, където няма сервиз за гуми или пътна помощ.

Трябва да имате предвид, че спреят за спукани гуми не е подходящ за големи дупки или разкъсани гуми. В тези случаи, трябва да замените гумата с резервна или да се свържете с пътна помощ.

Най-добрата практика е да проверявате редовно налягането на гумите на автомобила си и да подсигурите, че гумите са в добро състояние, за да намалите вероятността от спукване.

Решение с ремонтен комплект за гуми

Ако имате подръка ремонтен комплект за спукани гуми, и спукването на гумата позволява да го използвате, но не знаете как, следвайте стъпките по-долу:

ремонтен комплект за гуми
ремонтен комплект за гуми
 1. Ако спукването се случи по време на път паркирайте автомобила на безопасно място.
 2. Локализирайте мястото на спукване на гумата. Ако спукването е причинено о пирон или остър предмет, може да се наложи първио да го извадите.
 3. Ако сте на път и  нямате възможност да свалите гумата, наместете гумата в такава позиция, че да може свободно да обработите мяастото. Може да се наложи да извието силно кормилото, за да покажете повече площ от мястото, където е спукана гумата.
 4. Отворете вашия ремонтен комплект за гуми, в който ще намерите шило и специална връв (лента). В повечето случаи, тази връв е намазана предварително със специално лепило. Но се предлагат и комплекти, при които отделно се предлага лепило, с което да намажете връвта.
 5. Шилото разполага и процеп, подобно на игла, през който да прекарате връвта. Когато сте я прокарали на около една трета, забийте шилото в мястото на спукване на гумата докрай и издърпайте, докато ухото на шилото се покаже.
 6. Освободете връвта от ухото на шилото и срежете връвта на нивото на гумата.

Ако сте били на път, ви съветваме да закарате гумата на сервиз, където ще бъде обслужена най-добре. Това решение, направено от професионалисти може да даде още много живот на гумата, но ако не сте го правили преди ви препоръчваме да се подсигурите. И още нещо, никога не е зле да опресните познанията си за шофьорски изпит с тези листовки.

Виж още: Колата ми гори масло? Какво да проверим!

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

Mercedes показа новото AMG GLC Coupe, вдъхновено от Формула 1 с 680 к.с.

Mercedes представи изцяло новото GLC Coupе AMG, доказателство за ангажимента на марката към иновациите в автомобилното инженерство. Черпейки вдъхновение от състезателните писти на Формула...