Колата ми гори масло? Какво да проверим!

Как да разбера дали колата ми гори масло?

Ако имате кола, която гори масло повече от нормалното, то това то това е знак, че има някакъв проблем. Но преди да се притесните пркалено много, събрахме някои факти, които не са за пренебрегване.

Определена степен на разход на маслото във вашата кола е напълно нормална и варира от марката и модела на колата. Въпреки това, ако установите, че трябва да доливате масло в двигателя няколко пъти за няколко месеца то със сигурност има нещо по системите, което не работи както трябва.

Защо нивото на маслото намалява?

Преди да разберемте защо вашият двигател гори масло, първо трябва да изключите други причини, поради които маслото на вашия двигател е намаляло. Ако колата ви е в сравнително добро състояние и я поддържате редовно, тогава е по-вероятно да загубите двигателно масло поради теч, отколкото чрез горене.

stock.adobe.com

Как да разбера дали колата ми гори масло (признаци и симптоми)?

Ако забележите, че нивото на маслото на пръчката (или индикатора на таблото) на двигателя намалява бързо, тогава има вероятност двигателя да гори масло, но това не е единствената причина за намаляване маслото. По-типичните признаци на двигател, който гори масло, включват:

Дим от ауспуха (повече от нормалното)

Накарайте някой да седне на шофьорското място и да даде газ на празен ход, когато колата набере обороти, тя ще издуха син дим и ще мирише на изгоряло масло. Ако забележите син пушек, е напълно вероятно колата ви гори масло.

Двигателят не работи добре на  празен ход и пали трудно

Това е странен симптом, но наистина често срещан признак, че вашият двигател гори масло. Когато вашият двигател работи на празен ход и се случва от време на време да прекъсва, много вероятно е моторното масло, което изгаря в процеса на горене, да замърсява запалителните свещи. Това води до груб празен ход и прекъсвания на запалването.

Проверете свещите

Ако обичате сами да отстранвяте по-лесните проблеми с колата, може лесно да проверите свещите за да сте сигурни, че всичко с тях е наред. Кола, която гори масло, ще има мръсни и зацапани запалителни свещи, които при нормални условия трябва да са напълно чисти и сухи. Смяната на запалителните свещи всъщност няма никакъв смисъл, преди да разрешите основния проблем с изгарянето на масло. Ако ги смените, новите свещи в крайна сметка ще бъдат зацапани отново.

колата ми гори масло

Как да разберете дали изтича масло от двигателя

Ако нивото на маслото в двигателя спада, но сте изключили други възможности поради които колата ви може да гори масло, тогава вероятно имате сериозен теч, който не трябвало лесно да се забележи. Първият симптом на теч на масло от двигателя обикновено може да се види след като преместите колата сутрин предипотегляне. Следите от масло, които се образуват под колата ви, са ясен индикатор за теч на масло. Въпреки това може да има течове на масло, които не достигат до земятам а остават под кората, ако са по-малки.

Отворете капака, вземете силно фенерче и огледайте двигателния отсек. Ако някои части на двигателя изглеждат мазни и мокри, е ясно, че някъде по някакъв начин изтича двигателно масло. Течовете на масло също могат да бъдат да се появят , ако махнете кората под двигателя.

Виж още: Листовки за шофьорски изпит

Каква е нормална консумация на масло в двигателя

Нито един двигател не е направен да бъде напълно зашитен от течове. Ето защо дори и двигателя на вашия автомобил, има определен толеранс на разхода на масло, който се счита за нормален. Малко количество двигателно масло винаги ще бъде изгорено в двигателя, но това количество трябва да намалява с бавна и постоянна скорост.

По-голямата част от производителите на автомобили споделя, че изгарянето на повече от 0.5% от потреблението на масло по отношение на действителния разход на гориво е нередно. С други думи, изгарянето на повече от 1 литър масло на 6500 километра се счита за прекомерно.

Имайте предвид, че по-мощните превозни средства, дизеловите автомобили и колите, използвани за теглене, обикновено консумират повече двигателно масло, тъй като работят с по-високо налягане.

Потреблението на масло обикновено се увеличава с остаряването на автомобила поради износването на вътрешните части на двигателя. Колкото и да е странно, съвременните двигатели са склонни да консумират и изгарят повече двигателно масло поради няколко причини.

Съвременните двигатели имат намалени точки на напрежение и триене в двигателя, за да се увеличи горивната ефективност. Намаляването на напрежението на буталните пръстени води до по-висок разход на масло, тъй като повече двигателно масло се плъзга между стените на цилиндъра и буталата  в горивната камера.

Освен това се използва по-леко моторно масло за по-добро справяне със студеното време и за увеличаване на смазването на двигателя. Въпреки това, по-лекото двигателно масло има тенденция лесно да прониква в горивната камера, което също води до по-високо ниво на консумация на масло.

Виж още: Всички лампи на таблото на колата

Каква може да е причината за високия разход на масло

Има много фактори, които влияят върху високия разход на масло.

Износени компоненти на двигателя

Ако лагерите на турбокомпресора имат твърде много хлабина, те вече не уплътняват добре. Моторното масло се засмуква и изгаря от силния въздушен поток.

От значение за по-старите дизелови автомобили е: износване на инжекторите. По време на изпомпването двигателното масло може да навлезе в горивната камера и след това да изгори заедно с горивото.

Спукан всмукателен отвор: Въздухът, необходим за горенето, трябва да измине дълъг път до цилиндрите. Много маркучи, свързващи елементи и уплътнения са разположени по този път. Ако някъде по тях има течове, в горивната камера влиза нефилтриран, мръсен въздух. Мръсотията, съдържаща се в цилиндъра, причинява смесено триене и по този начин повишено износване на цилиндъра, буталата и буталните пръстени.

Това води до увеличаване на потреблението на масло с времето.
Уплътненията на клапаните са проектирани да предотвратят навлизането на масло. Ако това уплътнение вече не уплътнява достатъчно добре, то това може да бъде възможна причина за разхода на масло.

Ако главата на цилиндъра е била разглобена за ремонтни дейности и не е била правилно затегната по време на повторното сглобяване, може да се получи изкривяване на компонентите. Това може да доведе до течове между горивната камера и масления кръг. Маслото влиза в горивната камера и се изгаря без видими външни загуби в уплътнението на главата на цилиндъра.

Прекомерно налягане в корпуса на двигателя: По време на горенето в цилиндъра се генерират изходящи газове. Прекомерното износване на буталата, буталните пръстени и клапаните може да доведе до изтласкване на двигателното масло през уплътненията и последващо изгаряне.

Друг проблем е дефект в картера, който може да причини също проблеми.

Ако горивото остане в горивната камера поради твърде богата горивна смес, дефектен турбокомпресор или неправилен момент на запалване, това разрушава смазочния филм върху стената на цилиндъра. Резултатът е прекомерно триене, което износва буталата, буталните пръстени и цилиндровите втулки.

Лош избор на масло и поддръжка

Ако интервалите за поддръжка, не се спазват, двигателят ще работи със старо, замърсено масло, което вече не е толкова ефективно, колкото новото. Ефектът на смазване намалява, което увеличава износването на компонентите вътре в двигателя и може да доведе до някои от проблемите, описани по-горе. Цената за смяна на маслото е малка в сравнение с щетите, причинени от преждевременно износване на двигателя.

Неправилно масло е или некачествено таков може да ускори износването на двигателя. Това е особено вярно при екстремни ситуации като студен старт през зимата или изключително високи външни температури. Затова спазвайте спецификациите на производителя за моторното масло.

Как да предотвратите това колата ви да гори масло?

Най-лесният начин да предотвратите харча на масло е да обслужвате редовно автомобила си в сервиз, който е в състояние да разпознае ранните признаци на повишена консумация на масло. Колкото по-рано се погрижите за това, което причинява увеличения разход на масло, толкова по-добре.

Какво да направя, ако колата ми гори масло?

Ако забележите увеличен разход на масло, трябва да започнете да отстранявате евентуалните неизправности на автомобила. Един опитен механик няма да има проблеми да установи какъв е проблемът и причината за повишения разход на моторно масло.

Често задавани въпроси

Нормално ли е изгарянето на масло в двигателя?

Да, всеки двигател изгаря определено количество двигателно масло. Точните допустими отклонения са различни за всеки автомобил. Ако колата ви е прекалено стара, то вероятността да гори масло е по-голяма,

Колата ми гори масло. Какво да правя?

Първо се уверете, че няма течове на масло, които са причинили спада на нивото на маслото в двигателя. След като направите това, консултирайте се с механик, за да установите основната причина за увеличения разход на масло.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии