Цена за смяна на масло на автоматична скоростна кутия?

При всеки който е решил да направи смяна на масло на автоматична скоростна кутия на своя автомобил изниква въпроса, “Колко ще ми струва”?

снимки: stock.adobe.com

Тук отговора е многозначен, но още преди да продължите да четете нататък, след кратко проучване констатирахме, че средната цена за смяна на масло на автоматична скоростна кутия започва от 150лв и нагоре (към дата на публикация на материала).

Тази цена варира в завимиост от модела на колата, мястото на автоматичната трансмисия и други фактори усложняващи процеса по подмяна. Отделно трябва да закупите и самото масло, което е препоръчително да бъде възможно най-качествено и оригинално за модела на колата.

Цената на масло за автоматична скоростна кутия е значително по-висока от тази за двигателя. Обкиновенно е между 30-50лв за литър, но отново тя варира от проиводителя на маслото и модела на вашия автомобил.

Смяна на масло на автоматична скоростна кутия

Има няколко начина да извършите смяна на масло на автоматична скоростна кутия, а имено:

Ч​​астична смяна на маслото (освежаване)

При този вариант – дренажната пробка за източване (ако има такава), която се намира в картера на автоматичната скоростна кутия се развива, източва се толкова масло, колкото може да изтече и се долива същото количество, като се проверява нивото. Този метод заменя около 30 до 40% от маслото. В същото време в скоростната кутия не се случва нищо съществено, просто новото масло се смесва със старото. Ако искате по този начин да смените възможно най-много масло, трябва да повторите процедурата за няколко пъти на всеки 500-600 километра.

смяна на масло на автоматична скоростна кутия

При автоматични скоростни кутии, които нямат дренажна пробка е необходимо демонтирането на картера. Автомобилът се повдига и се източва цялото масло плюс това от филтъра и се налива новото.

Пълна смяна на масло на автоматична скоростна кутия

Вторият метод е пълна смяна на маслото в автоматична скоростна кутия в сервиз, като се използва специално оборудване. Много сервизи вече имат такива апарати, с помощта на които маслото в автоматичната трансмисия се сменя по-лесно и надеждно. Старото масло се заменя с новото, което ни позволява да сме сигурни в пълната му подмяна.

Това става  по следния начин: чрез масления радиатор маркучите на апарата се свързват косвено към автоматичната трансмисия, ‘запалва’ се двигателя, старото масло се източва и се налива новото. Тази подмяна може да ви коства толкова литри от маслото, колко е нужно да се постигне желания цвят на индикатора на апарата. Или иначе казано, смяната на маслото се счита за завършена, когато цветът на изтичащото масло от кутията не се различава от цвета на наливаното масло.

Виж още: Колата ми гори масло? Какво да проверим!

Тази процедура може да трае до час, така че като се има предвид колко малко време  отмнема, а в същото време е нужно да отбележим, че това е важен момент от профилактиката на всеки автомобил, то си струва всяка стотинка. Ненавременната подмяна на маслото води до загуба на неговите свойства и замърсяване с метални частици, което от своя страна може да ви струва още по-скъпата подмяна или ремонт на автоматична скоростна кутия.

Кога се сменя масло на автоматична скоростна кутия?

Смяната на масло в автоматичната скоростна кутия е важна процедура за поддръжка на автомобила. Точният интервал за смяна на маслото в автоматичната скоростна кутия може да варира в зависимост от производителя на превозното средство и препоръките за конкретната модел и тип на кутията. Въпреки това, общата препоръка е да се сменя маслото на автоматичната скоростна кутия на всеки 60 000 до 100 000 километра или на всеки 3 до 5 години, в зависимост от това, кое настъпи по-рано.

Важно е да отбележим, че някои производители предлагат автоматични скоростни кутии с “пожизнено” масло, което означава, че не се изисква редовна смяна на маслото. В тези случаи, производителят препоръчва само проверка на нивото на маслото и при необходимост добавяне на ново.

Въпреки това, за да бъдете сигурни, че следвате препоръките на производителя на автомобила си, е най-добре да се консултирате с ръководството за експлоатация на превозното средство или да се свържете с оторизиран сервиз за конкретната марка и модел на автомобила ви. Те ще ви предоставят точна информация относно интервала за смяна на маслото в автоматичната скоростна кутия на вашия автомобил.

Обърнете внимание на следното:

При някои модели с автоматични трансмисии са налице 2 филтъра. Като в повечето случаи е доста трудно да се стигне до втория. Затова понякога в сервизите се ограничават само до подмяна и източване на единия филтър. При пълна помяна на маслото смяната на двата филтър е задължителна.

Помпа за смяна на масло на автоматична скоростна кутия (комплект)

Извършването на смяна на маслото на скоростната куия на вашия автомобил може да бъде малко трудно. Маслените екстрактори елиминират този стрес, като изпомпват използваното масло и може да гос съхраните, за да може да бъде рециклиранои по-късно. Използването на помпа за смяна на масло ускорява процеса по източване на маслото.

Пневматична помпа за смяна на масло обикновенно има резервоар от 10 литра и е предназначена за източване и пълнене на маслото в автоматични трнсмисии. Помпата е оборудвана манометър, чрез който лесно може да проверите количестовото.

Нама да изборяваме магазините, но отдавна може да се намерят по строителните маркети в България. Някои ги наричат още уред или комплект за смяна на масло на автоматична скоростна кутия.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии