Колата тресе при ускорение – какви са възможните причини?

Какво да правите ако колата тресе при ускорение? Какви са възможните причини поради които това се случва? Продължете надолу за да разберете, какво да проверите ако предицата на автомобила се тресе при подаване на гас или цялата кола се чувства сякаш се клати.

Средностатистическият шофьор е относително запознат с автомобила си и бързо разбира, когато нещо не е наред. Въпреки че това ниво на информираност е от значителна полза, когато се опитвате да сведете до минимум въздействието на проблемите, когато възникнат, то може също да накара човек да се тревожи безкрайно, докато не бъде разкрит източникът на такива проблеми.

Неспокойните чувства от този тип се засилват само когато проблемът се появи внезапно или когато последиците от него са доста очевсидни. Ето как се чувстват много шофьори, когато колата тресе при ускорение, или когато подавате гас. Проблеми от този тип са сравнително чести и могат да възникнат със или без произволен брой допълнителни вторични признаци.

За щастие редица основни проблеми, които може да предизвикат тресене по време на ускоряване, са сравнително лесни за диагностициране и отстраняване. Все пак човек трябва да знае откъде да започне, когато се опитва да направи такъв ремонт. Поради тази причина е важно да се запознаете с всички потенциални възможности, преди да се засилите към сервиза

Прочетете, за да научите повече за това какво кара автомобила да се тресе или вибрира при ускорение, както и как да се справите с подобни проблеми, когато възникнат.

Няколко причини поради които колата тресе при ускорение

Колата тресе при ускорение

Има много причини, поради които колата тресе при ускорение, всяка от които изисква различно действие за отстраняване. Познаване на тези потенциални причини е от изключително важно, когато се опитвате да отстраните основния проблем, като същевременно елиминирате всеки излишен разход на време и пари.

Следните няколко прични са от най-вероятните причини, поради които автомобила може да се разклати, когато се подава повече гас.

1. Неоправилно изгаряне на горивото

Всеки двигател, който не успява да запали всички цилиндри, е в състояние да придизвика вибрации, които обикновено се усещат по време на периоди на голямо натоварване.

Тази липса на пълно изгаряне на горивото може да бъде причинена от износени запалителни свещи, дефектни горивни инжектори (дюзи) или дори загуба на компресия. Тези проблеми могат  да бъдат придружени от наличието на лампа (символ) на таблото за грешка в двигателя.

Колата тресе при ускорение проблемни дюзи

2.Проблеми с предаването

Макар и по-рядко, проблеми с трансмисията (скоростната кутия) всъщност могат да причинят значителни вибрации, които се разпознават най-лесно при ускоряване, но не и при движение по инерция.

За съжаление проблеми от този тип не са лесни за диагностициране или отстраняване. В много случаи се налага разглобяване на скоростната кутия.

3. Проблем с шарнирите

Шарнирите на превозното средство играят важна роля в осигуряването на мощност към задвижващите колела на автомобилите ас предно задвижване. Ако се допусне прах, мръсотия или други замърсявания, животът на тези съединения е значително намален. С времето този проблем може да се прояви под формата на леко приртисане.

4. Повреда на задвижващия вал – колата тресе при ускорение

Повреденият задвижващ вал със сигурност създава доста вибрации, особено когато е под натоварване. Повреда от този тип може лесно да възникне при движение върху неравен терен или при опит за теглене на далеч по-тежък полезен товар, отколкото вашата кола може да поеме.

Дори малко отклонения на задвижващия вал може да причини доста осезаема вибрация и да усетите сякаш колата тресе при ускорение.

5. Затягащи спирачни апарати

Затегнал спирачен апарат може лесно да причини трептене или трсене на колата при ускорение по време на шофиране. В много случаи тази вибрация може да се усетят дори през волана на автомобила, койт започвя да вибрира

Вибрацията от този тип идва в резултат на излишно триене, създадено от плъзгането на спирачните накладки. Може също да забележите, че превозно средство дърпа в една или друга посока, докато шофирате.

Безопасно ли е да шофирате, ако колата тресе при ускорение?

Въпреки че може да сте в състояние да продължите да шофирате, дори когато автомобилът ви има забележими вибрации, никога не се препоръчва да се поставяте в ситуация, в която да го правите.

Истината е, че в най-лошия сценарий да продължите да шофирате по този начин ви излага на малко по-висок риск. В края на краищата, превозно средство, което се движи лошо, е много по-трудно за управление от такова, което работи оптимално.

Освен това някои проблеми, които карат предницата или колата да се тресе при ускоряване, всъщност могат да причинят вторични щети, ако не бъдат решени навреме. Такъв е случаят при прекъсване на запалването на един или повече цилиндри. При тези условия неизгорялото гориво преминава надолу по веригата през ауспуха на превозното средство, често за сметка на катализатора.

Във всеки случай основната причина за това, ако колата тресе при ускорение, независимо от условията, при които се случва, трябва да бъде диагностицирана и отстранена възможно най-скоро.

предишна статия
Следваща статия
Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

Тойота Ярис ревю

Ключовите качества за Тойота Ярис са стилен дизайн, добра икономия на гориво и добра окоплектовка, добавена като стандарт. Това е убедителен пакет, но такъв,...