10 признака, които подсказват за евентуален проблем с двигателя

Понякога има очевидни признаци, че нещо не е наред с двигателя на колата ви, което може да подсказва за проблем с двигателя. Светнала е  предупредителна лампа на двигателя, изпод капака излиза дим или може би колата ви изобщо не заплалва.

dusanpetkovic1 / stock.adobe.com

Ако напоследък забелязвате нещо странно в автомобила си, прегледайте тези 10 признака, подсказващи че евентуално нещо може да не е наред с двигателя на колата.

Странен шум или свистене (тракане)

Всеки шум, който чувате по време на шофиране и с който не сте свикнали, може да е признак за проблем двигателя. Независимо дали е по-силен от обикновено, има почукване, пукане или тропане, всичко това трябва да бъде проверено в сервиз възможно най-скоро. Всеки шум, подобен на почукване, може да е знак, че някои от съставните части на вашия двигател започват да се износват, включително лагери, бутала и други движещи се части. Ако те се износят напълно или се повредят, докато шофирате, това може да бъде изключително опасно, така че трябва да ги проверите възможно най-скоро.

Колата придърпва при смяна на скоростите

Ако сте забелязали, че колата ви леко придърпва докато сменяте скоростите, това може да е още един знак, че нещо не е наред със скоростна кутия или има прблем с двигателя. Това може да се прояви и в опита ви да преминете на друга предавка. Ако имате някой от тези проблеми, това може да е знак, че вашата скоростна кутия има проблем, включително износени елементи, блокове и други, и се нуждае от преглед.

Двигателят е непостоянен

Нормално работещият двигател трябва да има постоянен шум, както на място така и докато се движите, така че ако усещате, вибрации или загуба на мощност, дори когато оборотите се увеличават, това може да е знак, че трябва да проверите обичайните заподозрени. Обикновено тези признаци ще се появят в резултат на дефектни свещи, бобина или непостоянно налягане на горивото (но не само).

проблем с двигателя

stock.adobe.com

Понякога ремонтът може да бъде толкова лесен, колкото подмяна на свещи, но винаги е най-добре нещата да бъдат проверени, за ваше спокойствие.

Производителността намалява

Бавното намаляване на производителността на двигателя не винаги се забелязва веднага, но ако сте започнали да виждате промени в начина, по който колата ви работи, например ускорява по-бавно от обикновеното, това може да е знак, че имате приблем с двигателя и се нуждае от обслужване. Обикновенно преглеждане и донастройка може да реши този проблем и да предотврати появата на по-сериозни повреди.

Двигателя работи неравномерно на място

Двигателя на колата ви прекъсва или трепти на място? Или пък изцяло загасва, когато спрете на червен светофар? Това може да са признаци на проблеми с подаването на гориво или неговото качеството, което може да е толкова просто, колкото смяната на горивен филтър. Но не е изключено да е признак за по-сериозен проблем с двигателя някои от дюзите (инжекторите) да я запушена или за подмяна.

stock.adobe.com

Петна от теч под колата

Ако забележите петна от масло или друга течност под колата си, това е знак за теч, който може да изисква ремонт на двигателя, за да се поправи. Преди да се притесните, знайте че това може и да е вода от климатика на колата ви, което е нещо нормалнмо.

Затова пипнете и помиришете течността. По-специално петна от масло са признаци, че двигателя има теч, което води до повече триене и повече топлина в него, и може да причини прегряване. В много случаи поправката може да бъде символична, като смяна на стара гарнитура с нова, но е препоръчително техници да диагностицират и отстранят проблема.

Необичайна миризма

Ако сте забелязали необичайни миризми в колата, докато двигателят работи, това може да е знак, че двигателят търпи някаква повреда. Странните миризми често са лесни за отписване като еднократен проблем, който ще изчезне, но е важно да проверите автомобила си, за да сте сигурни, че няма нищо сериозно, което да причини повреда в бъдеще.

Виж още: Колата ми гори масло? Какво да проверим!

Колата ви прегрява често

Ако колата ви прегрява редовно, това може да е знак, че охлаждащата течност или маслото на двигателя са намалели, или че има по-сериозен проблем. Понякога може да бъде особено трудно за диагностициране, когато времето навън е горещо, но ако забележите, че колата ви става все по-гореща от обичайното, дори когато времето е студено, време е да проверите нещата. Може да е теч от охладителната система или  нещо друго, лесно за отстраняване, но може също да е резултат от запушване, което ще трябва да се отстрани бързо.

Двигателя гасне (спира) от самосебе си

Ако забележите, че колата ви гасне повече от обикновено или на моменти, когато определено не трябва да бъде така, това може да е признак за проблем с двигателя. В повечето случаи може да се окаже, че имате нужда от нова свещ, но при риск причината да е нещо друго, най-добре е да проверите напълно двигателя на колата си.

Колата ви харчи много гориво

Ако рахода на гориво се е увеличил, това може да е още един знак, че нещо не е наред с начина, по който вашият двигател получава гориво от резервоара. В повечето случаи от сервиза ще ви насочат правилно, но ако откриете намалена производителност, придружена от светещ индикатор на двигателя, това може да е знак за нещо сериозно. Проверете колата си за ваше спокойствие, таке че нещата да бъдат в оптимална изправност.

Заключение

Невинаги описаните по-горе признаци, може да означават, че имате проблем с двигателя конкретно, може проблема да се крие някъде съвсем другаде. Но е препоръчително да да обслуживате редовно и при прояви на странни шумове, миризми или течове да не отлагате.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии