Volvo s40 (2004-2012г.) втора ръка ревю

Като заместител на оригиналното Volvo S40, версията от 2004 г. е много по-модерна, изоставяйки остарялата платформа на автомобила.

Volvo S40 не е толкова маневрен при шофиране като Ford, но все пак се справя добре и возията е стабилна, но контролирана.

Предните седалки на Волво s40 също са много удобни, но автомобила е малко тесен. От Volvo решават да преместят предната защитна стена назад в сравнение с позицията й във Focus и по този начин компрометират пространството за краката. В резултат на това обаче Волво S40 е един от най-безопасните автомобили от този сегмент.

Съвети за купувачи на Volvo s40

Колите с по-голям пробег всъщност са по-здрави от тези с по-малък пробег, ако купувате дизел. Това е така, защото дизеловият филтър за твърди частици може да се запуши при автомобили с малък пробег и е доста скъп за отстраняване.

Най-добре е да се избягват 1.8-литровитедвигатели – те са проектирани да могат да използват биоетанол E85, но имат високи емисии на CO2 и разход на гориво и следователно са много по-скъпи за работа от дизел.

Volvo s40
Volvo s40 / Ragnhild&Neil, CC BY-SA 2.0, Wikimedia

Потенциални проблеми при Volvo S40 седан (2004 – 2012)

Запалителната система е основната причина за безпокойство. S40 използва дебел, пластмасов електронен ключ за запалване, който влиза в слот зад волана, високо на арматурното табло. Но ако ключът e разхлабен или се клати в гнездото, това е лош знак, защото и ключът, и гнездото са скъпи за смяна. Системата за централно заключване също може да създаде проблеми, ако ключът е повреден или е изпуснат.

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, са скърцащите седалки. В действителност вътрешните части на седалките се чупят и единственото решение е подмяната, което често няма смисъл да се прави от финансова гледна точка.

Проверете внимателно предупредителните светлини на таблото, за да се уверите, че всички те светят, когато запалването е включено и след това изгасват след стартирането на двигателя. Особено внимание обърнете на филтъра за твърди частици при дизелите ии на антиблокиращите спирачки. Известно е също, че контролният блок на спирачките се поврежда с времето.

Надежден ли е втора ръка седан Volvo S40?

1.6-литровият дизелов двигател се нуждае от висококачествено двигателно масло иначе има тенденция да се “запушва” с отработеното масло. Както водната, така и дизеловата помпа на този двигател също са слаби места. И ако има хлабина в хода на педала на съединителя при автомобили с ръчна скоростна кутия, тогава главният цилиндър вероятно ще се нуждае от смяна.

Мигащите предупредителни светлини на таблото обикновено означават, че връзката с компютъра на двигателя, който се намира зад пространството за краката на пътника, е разхлабена.

При автомобили, оборудвани с люк, проверете пода за влага, тъй като дренажните отвори могат да се запушат, което да доведе до стичане на дъждовна вода от вътрешната страна на колоните на прозореца.

Ако вашето Волво с40 изглежда наклонено или се усеща като че ли се накланя в една или друга посока по време на пробно шофиране, проблемът най-вероятно е пружина на окачването.

Кой модел Volvo S40 втора ръка да взема?

Най-добре е да си купите последния модел, фейслифта след 2007 г. Тези, които купуват с мисъл за икономия, трябва да потърсят 1.6-литров D2 дизел с комплект DRIVE, който добавя функция за спиране и стартиране на двигателя и някои аеродинамични настройки.

Най-добрата версия на Volvo S4 обаче е 2.0-литровият, петцилиндров D3 150 к.с. дизел, който има впечатляваща производителност и все пак приличен разход на гориво. Освен това, този двигател, проектиран от Volvo, като цяло е по-надежден от 1.6л, който всъщност е произведен от Ford.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии