Хибридни коли (плюсове и минуси)

Плюсовете и минусите на хибридни коли и срещу конвенционални автомобили. Разглеждаме предимствата и недостатъците на хибридните автомобили, заслужават ли си разходите и всичко около тях?

Ако следващата ви покупка нова автомобили и сте се спрели на различни модели хибридни коли, а искате да намалите текущите си разходи е добре да прочетете малко повече. В други времена покупката икономична чисто нова кола би означавало да си купите дизел и да се възползвате от предимствата от икономия на гориво и по-ниските данъци.

Но в наши дни е по-вероятно да търсите да седнете зад волана на хибридна кола – по-чистият, по-екологичен начин на шофиране, без да сте напълно електрически зависими. Ето защо познаването на предимствата и недостатъците на хибридните коли е много полезно.

Хибридни коли – предимства и недостатъци

Хибридите стават все по-популярни, с по-голям избор от всякога. Но има много различни видове хибриди, от които да избирате, с различни нива на отражение върху разходите. Това може да ви направи малко объркани относно, кое е това от което наистина се нуждаете – от евтин хибриден автомобил или скъп плъгин хибрид (plug-in).

Първото нещо, което трябва да обясним, са разликите между електрически автомобил и неговия аналог с хибридно задвижване.

Електрическа кола се задвижва от акумулаторна батерия със задвижващ един или повече мотори за захранване на колелата.

Докато Хибридът има пакет батерии и двигате, но има и двигател с вътрешно горене, който се използва или за задвижване на колелата – подпомаган от двигателя – в мек хибрид. Също така може да презарежда батериите, които директно задвижват колелата в самозареждащ се или plug-in хибрид.

Плюсове на хибридни коли

Хибридни коли

По-добра икономия на гориво

Няма как да избягате от факта, че най-добрите съвременни хибриди са изключително икономични. Най-модерните устройства със самозареждане са тези на Honda Civic и Тойота Королам като и двете имат възвръщаемост на горивото, която би била резервата на дизелите само преди няколко години.

Тези цифри могат да бъдат значително подобрени, ако изберете plug-in хибрид и го  използвате при по-кратки пътувания и го поддържате постянно зареден.

Хибридите са по-скъпи, но са по-икономични от обикновените бензинови и дизелови автомобили.

По-ниски емисии на отработени газове

Заедно с подобрената икономичност идват и по-ниските вредни емисии. Според Honda средният бензинов или дизелов автомобил отделя между 39 и 41 тона CO2 през целия си живот. Хибридите обикновено отделят приблизително 33 тона.

Трябва само да погледнете официалните стойности на CO2 за хибриди спрямо бензини и дизели. Plug-in хибридът Volkswagen Golf GTE отделя 27 г/км, докато 1.5 TSI (бензин) изхвърля 130 г/км, а 2.0 TDI (дизел) е оценен на 118 г/км. Ползата за вас не е само по-екологична кола, но и по-ниски данъчни сметки.

Хибридни коли – минуси

Хибридни коли

Те са по-скъпи от алтернативите

Няма как да излъжем, че хибридите коли струват повече от техните бензинови и дизелови колеги. Пропастта намалява и често се прикрива от производителите на автомобили, които въвеждат изцяло хибридни коли / модели. Но когато има директни сравнения, хибридните автомобили все още са значително по-скъпи от колите  задвижвани с ДВГ.

За щастие, ползите от икономията на гориво могат да преобърнат това за шофьори с по-голям пробег и цялостната надеждност на най-добрите хибриди е пред техните бензинови и дизелови конкуренти.

Те работят най-добре за кратки пътувания

Хибридните коли работят най-добре при шофиране в града. Така че, ако сте шофьор на дълги разстояния, това също ги прави непрактични, особено в сравнение с дизелите, които са жадни за гориво и които работят най-добре на магистралата.

Освен това за водачите на Plug-in хибриди е лесно просто да оставят батерията да се изтощи – бързо превръщайки хибрид в  бензинова кола. Станции за зареждане далеч не са толкова, колкото обикновените бензиностанции.

Не са толкова мощни, колкото бензин или дизел

Самозареждащите се хибриди имат както електрически двигател, така и двигател с вътрешно горене, но когато се комбинират, те не осигуряват толкова голяма теглителна сила, колкото бензиновия или дизеловия двигател. Накратко, те са склонни да имат по-малък двигател от “колегите” си, а двигателите на непълен работен ден не компенсират дефицита.

Обратното е вярно за плъгин хибридите, тъй като те имат по-големи батерии, по-големи двигатели и външен източник за зареждане.

Виж още: Plug-In Hybrid модели за 2023 г

Добре ли е да си купите хибридна кола?

Ако не сте готови да се обвържете с изцяло електрическа кола, хибридът е перфектният компромис. Той ви предлага много от предимствата на електрическата енергия, без да е необходимо да променяте начина си на шофиране или да се притеснявате за намирането на точка за зареждане.

Въпреки че някои хибридни коли може да не предоставят същата производителност като традиционната кола, най-добрата хибридна технология, налична днес, осигурява бързо реагиране, като същевременно осигурява по-голяма икономия на гориво и по-ниски емисии.

Какви са различните модели и видове хибридни автомобили?

Мек хибриди

Меките хибриди са най-често срещаните хибриди, които можете да закупите и са най-близки до традиционен бензинов или дизелов автомобил. Те имат малък електрически мотор за подпомагане на потеглянето от място или инерция при лека газ. Двигателят с вътрешно горене е основният източник на енергия тук, а хибридният аспект е за да подобри чисто разхода на гориво.

Пълен хибрид или самозареждащи се хибридни коли

Те използват комбинация от мощност на батерията и гориво, за да управляват автомобила. Те се самозареждат и не се нуждаят от включване. Подобно на мекия хибрид, спирането ще презареди батериите, но за разлика от тях можете да карате колата на кратки разстояния само на електричество, което ги прави идеални за градско шофиране.

Plug-in / Плъгин хибридни автомобили

Тези Plug-in хибридни коли са подобни на пълните хибриди, тъй като те също използват комбинация от електрически двигатели и гориво. Но електрическите батерии в тези автомобили са по-големи, отколкото в други хибриди, така че те могат да бъдат включени в електрическата мрежа като обикновенна електрическа кола и да се движат много по-далеч само с батерия. Те работят най-добре, ако се зареждат редовно от зарядна точка.

Виж още: Най-добрата Тойота Хибрид (Ярис, Корола, РАВ 4, CHR)HIB

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии