Лада Нива (Lada Niva)

Лада Нива или ВАЗ-2121, VAZ-2131 и Лада 4×4 е автомобил с висока проходимост, проектиран и произведен от АвтоВАЗ от 1977г.

TTTNIS, Public domain, CC0 1.0, Wikimedia Commons

Първоначално насочени към пазара в провинцията, по-късните модели са насочени и към градските потребители. Хечбекове с три и по-късно с пет врати, 4×4 се продават под марката Lada на много пазари и са в непрекъснато производство от 1977г насам.

По-късно към гамата на Лада Нива бяха добавени

комби с три и пет врати с 50 см по-дълго междуосие и пикап с изключително дълго междуосие. След като оригиналният Land Rover и неговият наследник Defender, бяха прекратени през 2016 г., Niva стана най-продължителният сериен офроуд лек автомобил, който все още се произвежда в оригиналната си форма. До края на 2020 г. приблизително 650 000 автомобила Лада Нива са използвани в световен мащаб.

Лада Нива е първият в света масово произвеждан

офроуд автомобил с конструкция unibody (напълно интегрирана каросерия и рама). Той е предшественик на настоящите кросоувър SUV, повечето от които са конструирани по подобен начин. Това беше вдъхновение за Suzuki Vitara и Land Rover Discovery през 90-те години.

През август 2020 г. Lada пое производството на Chevrolet Niva от 2003 г. и го ребрандира на “новата” Лада Нива. През декември 2020 г. новата Нива беше допълнително ребрандирана като Lada Niva Travel, докато старият модел беше преименуван на Lada Niva Legend през януари 2021 г.

Извън Русия Niva се конкурира предимно със Suzuki Jimny, подобен мини SUV с офроуд конструкция.

Нива е руска дума, която буквално означава “житно поле”, но също и “област на практика”. Името Niva (НИВА) е образувано като акроним от инициалите на децата на главните дизайнери на Niva: двете дъщери на Пьотр Прусов и двамата сина на Владимир Соловьов.

Lada Niva

преди се е наричала Lada 4×4 или ВАЗ-2121 на вътрешния руски пазар. Името е променено, след като марката е прехвърлена на General Motors, въпреки че АвтоВАЗ запазва правата върху еквивалентното име на кирилица – Нива. Автомобила също така се предлага на пазара в Исландия ато Lada Sport. В австрия като Lada Taiga, Bognor Diva в Уругвай и Lada Cossack в Обединеното кралство. През 2014 г. се продава като LADA 4×4 в Русия. А от 2021 г. се продава като Lada Niva Legend в Русия.

предишна статия
Следваща статия
Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

BMW X1 (2013) Ревю

Когато излиза на бял свят през 2013, BMW X1 - новия компактен кросоувър, впечатлява с доброто си представяне на пътя и с многобройните си...