Безопасност на гумите – всичко, което трябва да знаете

Безопасност на гумите – всичко, което трябва да знаете. Много шофьори пренебрегват гумите на колата си, смятайки ги за даденост. Но те са единствената точка на контакт между вашия автомобил и пътя и трябва да се справят с работата по управление, спиране и предаване на мощност.

Повечето шофьори ще обслужват колата си редовно, за да се уверят, че е в “добра форма”, но пренебрегването на вашите гуми може да има драстични последици за ефективността и, което е по-важно, безопасността. Също така може да си припомните някои правила и листовки от шофьорските курсове.

Как да разберем дали гумите ни са изрядни по закон?

Всяка гума, монтирана на вашето превозно средство, която влиза в контакт с магистралата, трябва да има най-малко 1,6 мм грайфер (дълбочина) в централните три четвърти от ширината на гумата и по цялата й обиколка.

Може също да се уверите, че резервната част също отговаря на регламента, за всеки случай. Можете да проверите протектора на гумите си с помощта на прост цифров уред за измерване на налягането в гумите. Този инструмент не само ще провери протектора на гумите, но и налягането в гумите.

Ако гумите ви са в нарушение на разпоредбите, това ви носи глоба.

Тук невежеството не е извинение и вие дължите на всеки друг шофьор или участник в пътното движение, редовно да проверявате гумите на вашия автомобил и да се уверите, че е в първокласно състояние.

Защо състоянието на гумите е важно?

Състоянието на гумите на вашия автомобил са важни, тъй като предпазват вас и другите участници в движението около вас. Всеки път, когато завъртите волана или натиснете педала на спирачката, те са част от сложното взаимодействие на системи и технологии, които предизвикват промяна в траекторията или скоростта на вашия автомобил.

Блокчетата на протектора на гумата преместват водата върху мокра повърхност, подпомагайки сцеплението. Когато те се износят до „лентите“ или индикаторите за износване, цялата мека, здрава гума е изтрита и остава само по-твърдата част на гумата.

В резултат на това сцеплението при сухи условия е намалено и без блокове на протектора, които да прорязват стоящата вода и да я отстраняват от взаимодействието гума-път, сцеплението с мокра настилка също е сериозно намалено.

Това може да доведе до явление, наречено аквапланинг. Когато гумите не могат да придвижват водата, между гумата и пътя се натрупва филм от влага, което означава, че гумата всъщност не е в контакт с асфалта.

Имайки това предвид, управлението, спирането и ускорението са почти безполезни, докато сцеплението не бъде възстановено. Ще разберете дали това ви се е случвало, тъй като усещането, че кормилното управление е “леко”, често се разпознава по лошия начин.

Всички задачи, които изисквате от гума, ще се извършват много по-бавно с по-износена гума с по-малко сцепление.

Какви видове гуми се предлагат?

Вярно е, че изборът на подходяща гума за вашия тип кола и типа на шофиране, който обикновено практикувате, може да бъде труден. Но има много ръководства, които да помогнат.

Като цяло получавате това, за което плащате, когато става дума за гуми на автомобил. Има различни видове гуми, ориентирани към различните сезони на годината, летните гуми са по-добри към сухи и топли условия, докато зимните гуми са предназначени да ви осигурят по-добро сцепление при по-студени и влажни условия.

Ако се вгледате внимателно в конструкцията на една зимна гума, ще можете да видите, че тя е съставена от значително повече блокчета на протектора, отколкото всяка гума, насочена към сухо, което й дава способността да движи повече вода, когато сте в движение.

Има предимства и недостатъци и на двата вида гуми, не на последно място е, че те ще работят брилянтно в условията, за които са проектирани, но ще бъдат компрометирани другаде.

За да се борят с това, хората все повече купуват резервни комплекти колела, за да монтират зимните си гуми, като ги сменят с тези джанти и съхраняват летните си колела, когато настъпят студените сезони.

Лятно ориентираната гума ще работи през зимата при всички условия, освен при най-суровите. Но трябва да запазите разума си, тъй като откъсването или намаляването на сцеплението се случва много по-бързо, отколкото ако сте със специализирана гума за тези обстоятелства.

По същия начин зимните гуми ще работят перфектно през лятото, но няма да има най-добрата производителност на сухо на гума по поръчка за хубаво време.

Най-важното обаче е винаги да шофирате според условията около вас. Това означава разумно следване на разстояния и скорости, както и да избягвате внезапни удари, които могат да шокират колата или да я провокират да загуби сцепление.

За повечето превозни средства една всесезонна гума ще бъде подходяща, но ако търсите това спокойствие през зимата, специализираната гума е правилният начин.

Как да разбера какво да търся в една гума?

Европейският съюз наскоро постанови, че всички нови гуми трябва да имат информационен етикет, който дава на клиентите лесни за възприемане факти, за да могат да сравняват гумите в три области.

Те включват икономия на гориво и сцепление с мокра настилка – оценени от A до G (A най-добър, G най-лош), както и шум. Икономията на гориво се представя от горивна помпа, сцепление с мокра настилка от обикновен символ на облак и шум от някъде между една и три звукови вълни.

Това обаче не означава, че гума с лош коефициент за шум и икономия на гориво ще бъде лоша. Сухите гуми, които са склонни към производителност, често са много здрави, но в резултат на това са шумни и неефективни. Етикетът е там просто, за да ви даде ръководство.

Как трябва да се грижите за гумите си

Тайната за поддържане на гумата на вашия автомобил във върхово състояние са редовните проверки. Погледнете повърхността на гумата и дори прокарайте ръката си по протектора, ако е необходимо, за да проверите за чужди тела по гумата.

Завъртете колелата достатъчно напред, за да проверите визуално и физически останалата част от гумата.

Ако откриете нещо в протектора и не сте сигурни какво да правите, първото нещо е да проверите налягането на гумите. Ако те са в рамките на толерантността на производителя, карайте бавно и внимателно до сервиз.

Резюме

Вашите гуми вършат много работа, така че е важно да ги поддържате в идеален ред. Лесно е да го направите с няколко малки стъпки.

Уверете се, че следите налягането и го проверявайте редовно – особено преди дълги пътувания. Регулирайте ги, като напомпате или изпуснете гумата до препоръчителните настройки, ако е необходимо.

Винаги следете гумите си. Една седмична проверка може да ви помогне да забележите какво може да се превърне в много реален проблем на пътя. Това е добра практика и ще ви помогне да защитите вас и другите участници в движението.

Ако спазвате горните правила, освен рутинното износване, гумите не би трябвало да са проблем за вас. Лесно е, когато знаете как 🙂

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

Как се кара автоматик – ръководство за начинаещи

В тази статия: Как се кара автоматик! Автомобилите с автоматична скоростна кутия са изминали дълъг път, като почти всяка нова кола предлага автоматична скоростна кутия...