Всесезонни гуми: предимства и недостатъци, мнения

Подмяната на летни със зимни гуми е вечен проблем, с който всеки шофьор на автомобил се сблъсква на всеки шест месеца, затова все по-често хората прибягват  до всесезонни гуми. Основният недостатък е, че е трудно да се планира предварително,  никога не се знае дали снегът ще завали скоро, колко време ще се задържи, дали ще последва затопляне и след първото пролетно слънце ще има нова слана.

Поради това универсалните всесезонни гуми изглеждат много привлекателни за всеки сезон. Производителите на всесезонни гуми  успяха да комбинират характеристиките на летните и зимните гуми:

Всесезонни гуми: свойства, качества, разлики

всесезонни гуми

За летните гуми се използва плътна гума и нисък широк протектор. Специалните извивки на гумата я предпазват от преждевременно износване. Това е вариант за температура от +7 градуса, тъй като в студа свойствата на материала се губят, той се напуква и чупи и рискът от инциденти се увеличава.

За зимните гуми се използва по-мека гума, която не е толкова чувствителна на студ. Еластичният материал осигурява по-добро сцепление на заснежени или заледени пътища. Шарката на протектора е по-дълбока и може да бъде с шипове. През лятото се износва по-бързо и влошава управляемостта на автомобила.

За всесезонни гуми се използва гума със средна плътност и твърдост. Протекторът е сравнително нисък, но шарката е по-широка. Нанася се по-дълбоко, отколкото при летните гуми, но по-малко, отколкото при зимните. Все пак универсалността е относителна. Това е добър вариант за температури от -10 до +5 градуса, в противен случай производителността спада значително.

Плюсове и минуси на всесезонната гума

Всесезонни гуми

Трудно е да се каже ясно дали е по-добър или по-лош вариант една всесезонна гума.

Предимства на всесезонни гуми

 • Няма нужда от постоянна сезонна промяна, което означава, че можете да спестите от автосервиз и от закупуването на два комплекта гуми;
 • Цената на гумите е по-ниска от зимнита и е приблизително същата като тази  на летните;
 • Не е необходимо да мислите къде и как да съхранявате сезонните гуми. Достатъчно е само да следите състоянието и баланса им;
 • Това е най-добрият вариант в извън сезона и променливи зимни условия;
 • На асфалтовия път са почти безшумни;
 • Ако рядко използвате кола, те са  по-икономичен и евтин вариант.

Недостатъците на всесезонните гуми

 • Те се използват постоянно и затова се износеат повече. И в жегата или при студ тези гумиа ще трябва да се сменя на всеки 1-2 години при по интензивно шофиране
 • Ако лятото се окаже твърде горещо, комбинираната гума просто омеква повече отколкото трябва. Ако зимата е много мразовита – замръзва и губи свойствата си. В региони с изразена сезонност това не е най-практичният вариант.
 • Комбинираните всесезонни гуми не са предназначени за агресивно шофиране и използване за офроуд. Изхабяват се бързо при чести пътувания по неравен терен.
 • Ако искате да се отървете от мръсотията по гумите, всесезонните гуми с малки шарки са също толкова неефективни, колкото летните.
 • При екстремни климатични условия контролът върху гумата се влошава. Пъргавината на колата е по-лоша. При поледици или обилен сняг съществува голям риск от инциденти на пътя.

Всесезонни евтини гуми срещу качествени

Каква е разликата между евтини гуми и по-качествени или премиум такива?
Производителите предлагат оригинални гуми за оборудване направени специално за вашия тип автомобил, за да подобрят производителността, комфорта и безопасността при шофиране.

Когато става въпрос за подмяна на гуми на вашия автомобил, понякога хората обмислят закупуването на евтини гуми поради разликата в цената. Бюджетните всесезонни гуми могат да бъдат наистина добър заместител като по-евтин вариант в краткосрочен план и много хора предпочитат да вземат евтини гуми, но чисто нови в сравнение с такива втора употреба. Тук изборът е напълно индивидуален и ще трябва да го вземете сами, макар че както евтините гуми, така и гумите втора употреба имат своите предимства и недостатъци.

Китайски всесезонни гуми

Ще го кажем направо,

по-добре си вземете чисто нови китайски всесезонни гуми, отколкото маркови гуми втора употреба. Със сигурност ще ви изкарат повече, просто прегледайте товарния индекс и скоростния идекс на гумата.

Вместо заключение

Всесезонната гума е печеливша опция за магистрали в със стабилни метеорологични условия и висококачествена настилка без значителни промени в надморската височина. По нашите географски ширини първо трябва ясно да си поставите приоритетите и да разберете кои свойства стоят начело на това какво очаквате от автомобила, къде и колко често ще карате.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии