Как да разберем посоката на въртене на гумите? Ето как!

Ако все още не знаете, днеш ще разясним как да определите правилната посока на гумите, как да разпознавате насочените (еднопосочни) гуми и какво трябва да се спазва при монтажа. Освен това ще предоставяме важна информация за това как посоката на въртене влияе на гумите и как това се отразява, ако е сгрешена.

Еднопосочни гуми

Гумите, които имат посока на въртене, са специално проектирани за използване само в определена посока. Когато гумите са монтирани правилно, колелата се адаптират идеално към трудни пътни условия. Профилът на гумата, предназначен за това, реагира на киша или натрупване на вода.

Еднопосочна гума изглед отпред
Еднопосочна гума изглед отпред

Можете да разпознаете посоката на движение по специалната характеристика на гумата: профилът е U-образен или V-образен, симетрично разположен. Това ще променя свойствата в зависимост от вида на гумата – зимни гуми или летни гуми или подсилени. Предимно зимните гуми често са оборудвани само с една посока на въртене.

Изгледайте клипа за по-визуална представа.

Какво се случва сега, ако гумите се монтират срещу предварително зададената им посока на въртене?

Неправилния монтаж обикновено може да окаже леко влияние на сухи пътища, което ще се отрази с повишен шум по време на шофиране. Но колелата ще загубят почти всичките си положителни свойства веднага щом има сняг или вода на пътната настилка.

Ако има сняг по пътя, гумата почти няма да има сцепление. Това или кара гумата да се върти, или автомобила не може да поддържа добра посока. В завои може да се случи и загуба на контрола. Преди да монтирате гумите, определено трябва да проверите посоката на въртене.

Как да разпознаем правилната посока на гумите

Еднопосочните гуми могат да бъдат идентифицирани чрез стрелка отстрани на гумата с надпис “Въртене” или “Дирекция”(rotation ,left, right).

Еднопосочна гума с указана посока на въртене
Еднопосочна гума с указана посока на въртене

Обърнете специално внимание на символа, включително надписа, когато монтирате гумите си сами. В същото време трябва да обърнете внимание на оста на еднопосочните гуми. Можете да разменяте позициите на гумите, като това дори се препоръчва от производителя. Разменяйте ги диагонално по осите. Смяната на задните и предните гуми по същество служи за осигуряване на равномерно износване.

Виж още: листовки за автоизпит.

предишна статия
Следваща статия
Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии