Волана тресе при натискане на спирачките с вибрации

Ако вашата кола издава вибрации по време на спиране и волана тресе при натискане на спирачките е крайно наложително да откриете проблема и да отстраните неизправностите. Но преди да предприеме какво и да е било е добре да прегледате някои основни положения.

Какво да проверим, ако волана тресе при натискане на спирачките

Първо трябва да изключете очевидното. Ако имате ръчна скоростна кутия, случайните трепвания по време на превключване не са необичайни. Това може да се случи, когато водачът не успее да синхронизира освобождаването на съединителя с всяка смяна на предавките, което води до придръпване, тресене и вибрации на автомобила. Освен това, неволното превключване на грешна предавка може да допринесе за подобни нередности.

Проверете спирачките

Не е изненадващо, че колата може да тресе и да излъчва вибрации по време на спиране, ако има проблем със спирачките. Звукови признаци, като пищене, скърцане или стържене, особено при деформирани ротори, показват потенциална необходимост от ремонт на спирачките.

Вибрациите по време на спиране също могат да доведат до леко придръпване, когато автомобилът спре. Възможните решения включват обезвъздушаване на спирачките, подмяна на спирачни накладки и справяне с износени ротори чрез подмяна или възстановяване на повърхността. Не забравяйте да проверите гумите за достатъчен протектор, завъртете ги, ако е необходимо, и се уверете, че резервната гума има достатъчно въздух.

Проверете ABS

Повечето по-нови коли са оборудвани с антиблокиращи спирачни системи (ABS), предназначени да подобрят безопасността при спиране, особено при хлъзгави условия. ABS включва сензори, електронен контролен модул и хидравличен блок за управление. Ако ABS не работи, предупредителна лампа обикновено свети на арматурното табло.

Дефектно окабеляване на сензора, метални стърготини или замърсяване могат да допринесат за тези проблеми, като последните причиняват фалшив сигнал. Използвайте четец за грешки, за да идентифицирате кодовете, определящи проблема и изчистете всички грешки. След като необходимите ремонти са завършени, кодът за грешка трябва да изчезне или да бъде изчистен отново.

Често срещани причини, ако волана тресе при натискане на спирачките

Проблеми със спирачните накладки

Износените или повредени спирачни накладки могат да доведат до неравномерно спиране и да доведат до друсане на колата ви. Проверете състоянието на вашите спирачни накладки и ако са прекомерно износени, може да се нуждаят от подмяна.

Изкривени спирачни ротори

Изкривените спирачни ротори могат да доведат до неравна спирачна повърхност, което кара колата да тресе, вибрира или подскача при спиране. Роторите могат да се изкривят поради прегряване или продължително силно спиране. Може да се наложи повторно покритие или подмяна на роторите.

Проблеми със спирачния апарат

Ако волана тресе при натискане на спирачките, това може да се дължи на неизправност със спирачните апарати може да причини неравномерно спиране , водещо до усещане за трептене. Проверете шублерите за правилна функционалност и ги смажете или сменете, ако е необходимо.

Проблеми със спирачната течност

Ниските нива на спирачната течност или замърсената спирачна течност могат да повлияят на работата. Проверете нивото и качеството на течността и ако е необходимо, промийте спирачната система и сменете течността.

Неизправност на системата ABS

Ако вашият автомобил е оборудван с антиблокираща спирачна система (ABS), неизправност в тази система може да доведе до нестабилно спиране. Проверете за предупредителни светлини на таблото и използвайте инструмент за сканиране на ABS, за да идентифицирате всички кодове за грешка.

Проблеми с гумите

Ако волана тресе при натискане на спирачките, това може да в следствие на неравномерното износване на гумите. Този проблем е често назоваван като, “колата ми яде гуми”. Небалансираните гуми също могат да допринесат за вибрации и тресене по време на спиране. Уверете се, че вашите гуми имат достатъчен протектор и са правилно напомпани и обмислете дали да не ги завъртите, ако е необходимо.

Проблеми с окачването

Проблеми с компонентите на окачването, като износени амортисьори или носачи, могат да доведат до хаотични движения при спиране. Проверете системата за окачване за признаци на повреда или износване.

Проблеми с трансмисията или съединителя

Отнася се само за автомобили с ръчна скоростна кутия. Ако шофирате кола с ръчна скоростна кутия, проблемите с трансмисията или съединителя могат да причинят трептене при спиране. Осигурете правилна синхронизация и функционалност на тези компоненти.

Колата тресе при ускорение – какви са възможните причини?

Проблеми с управлението на двигателя

Проблеми с управлението на двигателя, като проблеми с дросела или управлението на празен ход, могат да повлияят на това как колата ви реагира при спиране. Диагностицирането и отстраняването на всякакви проблеми, свързани с двигателя, може да разреши проблема с дръпването.

Какво да правите ако волана тресе при натискане на спирачките

Ако не можете да идентифицирате или разрешите проблема сами, препоръчително е да се консултирате с добър механик или да закарате колата си в автосервиз. Професионалната диагностика може да определи конкретния проблем и да помогне да се гарантира безопасността и правилното функциониране на спирачната система на вашия автомобил.

Винаги се придържайте към ръководството за поддръжка на препоръчителните интервали на обслужване. Навременното изпълнение на прости задачи може да предотврати по-обширни проблеми, включително проблеми, свързани със спирачките.

Това бяха едни от най-често срещаните проблеми причиняващи тези вибрации, когато усетите че волана тресе при натискане на спирачките с вибрации. Въпреки това, те не се изчерпват дотук, така е необходимо да се обърнете към сервиз, ако не успеете да се справите само с проблема.

Любопитно: Кои животни спят зимен сън

Здравно предложение: Болки в кръста и таза

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

Ауди А6 3.0 TFSI Quattro, 2020г. – 109 000лв (продава се)

Продава се Ауди А6 3.0 TFSI Quattro, 2020г. - 109 000лв Телефон: 0896633007 Дата на производство: септември 2020г. Тип двигател: Бензинов Мощност: 340 к.с. Евростандарт: Евро 6 Кубатура: 3000 куб.см Скоростна...