Как се чистят фарове на кола с паста за полиране?

Фаровете са най-важното нещо, които трябва да поддържате чисти на вашия автомобил, но какво да направите ако са мътни и изгубили блясък, може би се ще се сетите за паста за полиране на фарове.

Повечето фаровете са направени от поликарбонатна пластмаса. Тази здрава пластмаса е перфектна за поемане на тежки пътни условия, без да се счупи, което определено не  искате, но не се стикова добре със слънцето. За да ги предпазят първоначално, производителите покриват лещите с UV защитен филм. Но с течение на времето този филм се разрушава от ултравиолетовите лъчи, което позволява на пластмасата да се окисли.Въстановяване на блясъка с паста за полиране на фарове

Ако вашите фарове са започнали да се замъгляват или са станали жълтеникави, тогава е ясно, че процесът на окисление е започнал. Не се притеснявайте обаче, защото да накарате тези фарове отново да изглеждат нови е лесна задача с обикновенна паста. за полиране на фарове. Следвайте стъпките за това как да възстановите фаровете си, които сме посочили по-долу, и за нула време ще върнете фабрично новия им външен вид.

паста за полиране на фарове (4)
полиране на пластмасови фарове

Как да използвате паста за полиране на фарове?

Стъпка 1: Подготовка преди полиране на фаровете

Започнете, като се уверите, че разполагате с консумативите, от които се нуждаете. Най-лесният начин да направите това е да вземете комплект от паста за полиране на фарове и още малко подръчни материали.

Стъпка 2: Почистване на фарове

паста за полиране на фарове
паста за полиране на фарове

първата стъпка ще бъде цялостно измиване на лещите на фаровете със сапун и вода. Може да измиете малко и околните зони и да подсушите добре, така че лентата да залепне по време на следващата стъпка.

Стъпка 3: Облепете фаровете

В крайна сметка ще полирате фаровет, а не около тях, така че трябва да защитите останалата част добре. Затова използвайте хартиено тиксо, за да окрайчите напълно  фаровете от всички страни.

Стъпка 4: Полиране на фарове с паста

Процесът на шлайфане е един и същ, независимо дали сте закупили комплекта или само материалите.

Ще искате да започнете с най-абразивната опция на пастата, която имате. Ако имате шлифовъчни дискове започнете с  P1000 (по-ниските числа означават по-абразивни). Намокрете диска за шлайфане, след това полирайте лещата с прави, хоризонтални движения. Шлайфайте в една и съща посока през цялото време. Уверете се, че поддържате повърхността мокра, докато работите – в противен случай рискувате сериозно да надраскате лещата поради натрупване на песъчинки. Вашите резултати ще зависят от това колко добра работа вършите на този етап, така че не се страхувайте да прекарате 5 до 10 минути прегърбени там.

паста за полиране на фарове, шлайфане
шлайфане на пластмасови фарове с абразивен диск

Повторете процеса с по-малко абразивните шкури, песъчинки 2000 и след това с песъчинки 3000 – и не забравяйте да почиствате фава преди следващия по фин диск всеки път. Тъй като сте използвали хоризонтални движения с първия диск, сега продължете  да полирате диагонално фара със следващия. Окончателното шлайфане трябва да бъде в противоположно диагонално движение от това, което току-що сте направи.

Стъпка 5: Полиране на фарове с вакса

Избършете и подсушете фаровете си, след което изстискайте част от полиращата смес върху чиста микрофибърна кърпа. Втрийте сместта за няколко минути с кръгови движения. След като изчистите фаровете, можете да нанесете восъка върху него. Намажете с вакса фаровете. Това ще ви подготви за последната стъпка.

Стъпка 6: Използвайте UV уплътнител

Трябва да нанесете UV уплътнител върху фаровете си, защото сте премахнали целия стар окислен уплътнител, когато сте полирали. Цялата ви упорита работа ще бъде напразно, ако пропуснете тази стъпка, защото уплътнителят е защитният слой, който предпазва лещите от повторно потъмняване.

паста за полиране на фарове

Полиране на пластмасови фарове с паста за зъби

Освен за миене на зъбите, пастата за зъби има 101 други приложения, включително възстановяване наблясъка фаровете ви. Съдържа леко абразивни съставки, които разграждат окислителните замърсители по повърхността на лещите на фаровете.

Смесете пастата за зъби със сода за хляб и я разтрийте равномерно върху повърхността на фара. Оставете да изсъхне и след това избършете с мека влажна кърпа.

Полиране на фарове със сода за хляб и оцет

За да почистите вътрешността на вашия фар, ще ви трябва:

  • Бял оцет
  • Сода за хляб
  • Отвертка
  • Чиста вода
  • Две сухи кърпи

За да почистите вашите фарове, ще трябва да следвате следните стъпки:

Извадете фара от корпуса му – с помощта на отвертка внимателно развийте винтовете, които държат фара на място. Когато сваляте фара, опитайте се да внимавате, докато го правите, за да не повредите крушката или лещата. Поставете фара върху чиста равна повърхност.

  1. Направете смес от сода за хляб, бял оцет и вода. Това ще бъде нашият почистващ препарат.
  2. Потопете кърпата си в сместа и започнете да търкате вътрешността на вашия фар. Уверете се, че кърпата ви е мека, за да сте сигурни, че няма да надраска вътрешната страна. Най-добрият избор е памучна кърпа.
  3. Ако вашият фар все още е замъглен и мръсен, повторете стъпки 2 и 3, докато се изчисти.
  4. След търкането вземете суха кърпа и подсушете фара.
  5. След като вашият фар изсъхне, поставете го обратно в корпуса му.
Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии