Зимата идва: Защо има лед по вътрешната част на предното стъкло?

Защо има лед по вътрешната част на предното стъкло – шофьорите в голяма част от България се събуждат при минусови температури, поради поредното застудяване на времето.

Защо има лед по предното стъкло

Замръзналите предни стъкла не са необичайна гледка през зимните месеци и сегашното застудяване е достатъчно, за да накара шофьорите редовно да посягат към стъргалото за лед.

Въпреки това, освен по-често срещаното замръзване на стъклото отвън, много шофьори намират вътрешността на предното стъкло също заледена благодарение на минусовите температури. Освен че това означава повече работа почистване на колата, това явление може да сочи към по-голям основен проблем, така че е най-добре да откриете причината, като това ще ви спести време и пари в дългосрочен план.

Ето защо стъклото може да образува лед отвътре и как да предотвратите това

Какво кара предното стъкло да замръзне отвътре?

Образуването на лед от вътрешната страна на предното стъкло се причинява от абсолютно същите неща, които го причиняват от външната страна на стъклото – влага и температура. Когато вътрешната температура на колата ви стане достатъчно ниска, всяка влага във въздуха ще кондензира и ще започне да полепва по повърхностите, включително предното стъкло и прозорците. След като влезе в контакт със студено стъкло, то ще започне да замръзва.

Излишната влага в колата се причинява от най-различни фактори. Може да бъде толкова елементарно, колкото влажен чифт обувки или чадър, оставени в колата за една нощ. Като алтернатива случайно оставен отворен прозорец може да позволи навлизането на дъжд или сняг.

По-сериозни, но понякога по-трудни за забелязване, са проблемите с вентилацията на автомобила. Всичко, което пропуска вода в колата, може да доведе до това, че колата да бъде постоянно влажна и уязвима към заледени стъкла през зимата и замъглени стъкла при по-топло време.

Потърсете признаци като мокри подови стелки или седалки и проверете за очевидни признаци на повредени уплътнения на вратите и прозорците или запушени дренажни отвори.

Как да премахнете леда от прозореца на колата

Ако излезете и откриете предното стъкло на колата си замръзнало отвътре, трябва да използвате същите методи, за да го почистите, както бихте направили с външното – топлина и подходящите инструменти.

Използвайте парното или климатика на автомобила, за да насочите горещия въздух към предното стъкло и стъргалка за лед, за да изстържете внимателно леда. Не забравяйте да поставите кърпа около таблото, преди да започнете да попивате водата, просто се опитайте да не покривате вентилационните отвори.

Най-добрият начин да спрете замръзването на предното стъкло отвътре е да се опитате да премахнете възможно най-много влага от интериора на колата. Ако има очевиден източник – било то мокри дрехи или повредени уплътнения на вратите – първо поправете това.

Ако причината е по-малко очевидна, можете да използвате специални подложки за улавяне на влагата, за да изсмучете влагата от въздуха. Тези торбички за многократна употреба съдържат силициев диоксид, широко са достъпни и струват само няколко лева. Една бърза алтернатива е да поставите вана със сол, ориз или котешка тоалетна в колата си, тъй като всички тези компоненти извличат влагата от въздуха. Просто се уверете, че ги сменяте редовно.

Ако паркирате в гараж, оставянето на отворен прозорец може да помогне на влажния въздух да излезе от колата. Можете също да опитате да третирате предното стъкло.

Първо почистете добре и подсушете стъклото – частиците вода полепват по мръсотията. След това нанесете тънък слой пяна за бръснене върху стъклото с микрофибърна кърпа. Детергентът в пяната помага да се създаде бариера, така че влагата да не може да полепне по стъклото.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии