Какво се случва, при високо налягане в гумите и опасно ли е?

Високо налягане в гумите – за много шофьори е изкушаващо да напомпат гумите над препоръчаните стойности за да отложат бъдещо допълване.

Прекомерно напомпаната гума обаче има по-малка площ на контакт с пътя и може да бъде много опасна.

Високо налягане в гумите и защо е опасно

Ако имате прекалено високо налягане в някоя от гумите или всичките, може да очаквате:

  1. Загуба на контрол – намаленият контакт с пътя може сериозно да повлияе на управлението, особено при превишена скорост в завоите или на мокри, хлъзгави повърхности
  2. Намалена ефективност на спирачките – по-малката контактна площ означава, че гумите трябва да работят повече, за да се захванат с пътя при спиране, прекалено напомпаните гуми също са склонни да се плъзгат повече
  3. Неравномерно износване – средата на пренапомпаните гуми се издува и носи по-голяма част от теглото на автомобила, което води до преждевременно и неравномерно износване

Високото налягане в гумите осигурява ли по-добра ефективност

Въпреки че гумите с ниско налягане имат отрицателен ефект върху вашия пробег, погрешно е да се предполага, че прекомерното напомпване на гумите ви ще подобри горивната ефективност.

Гумите с високо налягане стават твърди и изискват повече гориво, за да се справят с неравностите и неравностите по пътя.

Най-добре е да избягвате рязкото и внезапно спиране, да сменяте скоростите плавно и да правите редовни проверки за поддръжка, за да използвате максимално бензина в резервоара си.

Къде мога да проверя налягането в гумите си

Редица сервизи, включително гумаджийници предлагат безплатна проверка на гуми и отчитане на налягането. Освен това, почти всяка една бензиностанция предлага компресор за проверка и напомпване на гуми.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии