Volkswagen Type 2 кемпер / VW T2 / Фолксваген тип 2

Когато кажете “кемпер ван” и мислите на повечето хора неизбежно се насочват към емблематичния VW T2 – Volkswagen Type 2 транспортер.

Jeremy, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Произвеждан от 1951 г.  ванът с меки ъгли и форма на кутия е плод на въображението на холандския бивш пилот на Формула 1 Бен Пон. Той вижда потенциала в малък търговски автомобил, с вместимост почти нa пътническия автомобил и симпатична заоблена форма. Този модел на VW Т2 се оказа изключително популярен.

Първото поколение T1 бил заменен с VW T2 в края на 1967 г. с неговата обновена версия.

Volkswagen Type 2 / VW T2

Наричан още “Bay Window” заради монолитното си панорамно предно стъкло Т2 има по-модерна предница от тази на T1 и цялостният външен вид е може би малко под-бър от предшественика му.

Произвеждан в Европа в продължение на 12 години, VW T2 е заменен от трето поколение T3/T25 през 1979г.

Какъв двигател има VW T2?

Няколко основни двигателя задвижват Bay Window тип 2. Актуализациите през 1972 г. преминаха през 1.7-литров плосък четирицилиндров плосък двигател с двоен карбуратор. 2.0л двигател със 70 к.с. и 1.4л. в агрегат от Поло, който може да работи на бензин или етанол.

Какво е да шофираш Volkswagen Type 2?

Ако имате някакви надежди за кемперите Т2 и скоростта, най-добре ги забравете. Просто приемете мудния характер на VW T2 и ще се справите. Игнорирайте опашката от трафикa, която ще се вие ​​зад вас, и бъдете готови да отбиете, за да гo оставите да ви подмине 🙂 Охладителната система е добре направена и няма нужда от притеснение, че радиатора ще прегрее.

Спирачките са това, което може да очаквате от автомобил, до голяма степен базиран на Бийтъл: те наистина ще спират, но трябва да действате предварително.

Класифициран като един от най-добрите и престижни преобразувания на кемпер тип 2, моделът Westfalia се предлага с набор от спретнато монтирани шкафове и мебели. Въпреки че го правят изключително практичен, те донякъде нарушават видимостта назад.

Любопитни факти за VW T2

  1. Около 20% от кемперваните T2 са светлосини, това е и най-популярният цвят в гамата на VW.
  2. T2 първоначално е бил оборудван с двигател само с 0.2 литра вместимост по-голям от малкия VW Up!
  3. Оригиналният кемпер на VW има максимална скорост от 104 км.ч, а новият T6 Калифорния може да достигне почти двойно повече – около 193 км.ч.
  4. На 5 септември 2015 г. 50 души се поместват във VW Campervan, поставяйки нов  световен рекорд.
Предложени статии

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

Опел Инсигния

Опел Инсигния е практичен, добър за шофиране автомобил, тих е в движение, така че е приличен избор, ако търсите голяма семейна кола. Пазарът на тези...