Задължителни ли са зимните гуми в България и откога със зимни гуми?

Задължителни ли са зимните гуми и ако не, каква е минималната дълбочина на протектора на автомобилните гуми. Въпреки че, по-голямата част от шофьорите  са наясно с това, някой все още не е разбрал или пък иска да се подсигури като провери отново тази информация.

Задължителни ли са зимните гуми

В България няма действащ закон за задължително шофиране със зимни гуми, а има отделни разпоредби, които указват от кога до кога трябва да сте снабдени или със зимни гуми, ако сте с летни или всесезонни гуми, то поне минималната дълбочина на протектора да бъде 4 мм.

Поне така е описано в Закона за движение по пътищата. Ако това не е спазено, то ви грози глоба от 50лв към момента на писане на статията.

Откога със зимни гуми?

Зимните гуми трябва да се сменят преди 15-ти ноември, понеже на тази дата до 1-ви март е в сила разпоредбата за минимална дълбочина на протектор и смяната по желание на летни със зимни гуми.

Трябва ли да купим зимни гуми? Плюсове, минуси и разходи

Как да проверим протектора на гумите?

Най-лесния начин да проверите дали протектора е поне 4мм е като вземете една двулевка и я наложите в грайфера. Ако покрие или е точно на канта, то бъдете спокойни, че имате нужното количество грайфер и че няма да отнесете глоба.

Виж още: Налягане в гумите през зимата.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

Проблеми със скоростната кутия на Ауди А6

Освен че има проблеми с разхода на масло Ауди А6 има понякога проблеми със скоростната кутия. Проблеми със скоростната кутия - течове на трансмисионна течност...