Лоша миризма от климатик на колата

Лоша миризма от климатик на колата, идваща от вентилационните отвори на таблото, когато климатикът ви е включен, означава, че има проблем. Нека да разберем какво не е наред и как да го поправим.

Заседнали сте в задръстване в горещ ден и усещате лоша миризма от климатика в колата…. това не е добре. Да седите в кола, която мирише лошо, в задръстване е не по-лошо от това да отворите прозореца и да влезе горещ въздух. За съжаление, неприятните миризми от климатика на колата са често срещан проблем.

Много неща могат да накарат въздуха от вентилационните отвори да има неприятна лоша миризма. Прочетете за най-честите причини малко по-надолу.

Причини за лоша миризма от климатик на колата

Задушен, застоял въздух и как да го отстраните

Тази миризма е резултат от натрупване на прах и бактерии в тръбопровода за климатик, причинено от мръсен филтър. Това е водещата причина за лоши миризми от  климатик. Смяната на въздушния филтър е бърза и евтина поправка, която всеки домашен майстор може да направи. Проверете ръководството на собственика си за подробни инструкции.

Лоша миризма на мухъл в колата

Тези миризми обикновено се дължат на натрупване на мръсотия, прах и отломки в отвора за всмукване на въздух под капака, задържащи вода и влага в изпарителя на променлив ток и в корпуса на изпарителя. Всички видове неприятни отпадъци (микроби, мухъл, плесен) могат да гният и да се размножават по тези места.

Въпреки че можете да промиете корпуса на AC изпарителя през въздухозаборника на автомобила с домакински дезинфектант и да почистите каналите с антибактериален спрей, това е най-добре да се остави на професионалистите. Те използват специални препарати от висок клас, за да елиминират спори и други замърсители, които причиняват неприятни миризми от климатичната система.

Ако не виждате чиста вода да изтича под средата на колата ви, когато климатикът работи, това означава, че дренажният отвор на кутията на изпарителя на климатика е запушен. Някои коли имат малък гумен маркуч, разположен в долната част на защитната стена близо до средата на колата.

Запушен дренаж за климатик може също да причини изтичане на вода в купето, намокряйки стелките и създавайки перфектната среда за растеж и процъфтяване на мухъл.

Химическа миризма

Химическа миризма, често придружена от миризма на плесен, обикновено показва, че самият изпарител на климатика изпуска хладилен агент. Ако можете да чуете вентилатора да работи, но от вентилационните отвори почти не излиза въздух, маслото от изтичащия хладилен агент е уловило прах и мръсотия върху ребрата на изпарителя, ограничавайки въздушния поток от вентилационните отвори.

Тъй като изпарителят обикновено е прибран под арматурното табло, този ремонт трябва да се извърши от сервиз.

Сладка и остра миризма

Миризма на сироп може да показва, че изтичащата сърцевина на нагревателя просмуква охлаждащата течност на двигателя в каналите за променлив ток.

Премахване на лоша миризма от климатик на колата с озон генератор

Ако колата ви има някакви лоши миризми, от които не можете да се отървете, има вероятност те да идват от източници, които не са видими за вас, като например от вътрешността на вентилационните отвори на колата ви, във или под седалките и тапицерията и вътре в някоя от кътчетата и кътчетата на колата ви, които просто не можете да видите.

Тези части на колата могат да съдържат бактерии, вируси и нежелани химикали, които могат да причинят неприятни миризми в колата ви. Един от единствените ефективни начини да се отървете от тези миризми е чрез използването на озон генератор. Отстраняването лоши миризми с озон става като генерирания озон от устройството убиване нежелани бактерии и дезинфекцира въздуха. Постига това, защото озонът –  нестабилна молекула, която унищожава всяка молекула, с която влезе в контакт чрез окисляване, като ефективно я стерилизира.

Обработката с озон няма да причини щети на вашия автомобил. Тъй като озонът е газ, той ще може да проникне във всички кътчета и кътчета на вашия автомобил и да елиминира всякакви миризми и бактерии, без да е необходимо нищо да бъде докосвано или местено. В колата ви се поставя генератор, който създава озон, който след това циркулира в колата ви и се оставя да върши работата си. Ако правите това сами, имайте предвид, че не трябва да сте в колата докато извършвате процедурата и ако правите това в гараж е добре да отворите врата или прозорец.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии