Кои лампи на таблото светват най-често зимно време?

Има много неща, за които да се тревожите, когато времето стане студено. Едно от тези неща може да е вашата кола. Когато температурата падне под определена точка, може да започнете да виждате предупредителни светлини на таблото. Разберете защо някои лампи на таблото светят при студено време как да се справим с тях.

Как студеното време влияе на автомобилите

Когато температурата спадне, пада и ефективността на вашия автомобил. Когато стане по-студено, маслото и другите течности във вашия двигател стават по-плътни, което затруднява обръщането на двигателя. Това може да причини спиране, както и намаляване на цялостната производителност. Освен това, ако оставите колата си навън, когато температурите станат твърде ниски, под 0 градуса поцелзий, акумулатора може да стане твърде студен, за да произведе достатъчно енергия, за да стартира колата ви.

Предупредителни светлини в студено време

Когато запалите колата си, светлините на таблото трябва да изгаснат след няколко секунди, ако всичко е нормално. Въпреки това, ако някоя от тези лампи остане да свети или мига при студено време, това може да означава, че има проблем с двигателя или други компоненти.

Често срещани светлини на таблото при студено време

Проверете двигателя, възможна повреданеизправност
Проверете двигателя, възможна повреда

Най-често срещаната светлина, за която трябва да внимавате, е светлината “проверка на двигателя”, която може да показва широк спектър от проблеми от ниски нива на маслото до по-сериозни проблеми като дефектен сензор или регулатор на налягането на горивото.Ако видите тази светлина, важно е да я прегледате от професионалист възможно най-скоро.

предупредителни знаци ABS
Предупредителна лампа за ABS

Други често срещани лампи на таблото, които може да срещнете при студено време е  светлината на ABS (антиблокираща спирачна система) и светлината за налягане на маслото, като и двете могат да означават, че трябва да добавите повече течност или да поправите неизправна част.

Те са често срещани при студено време, тъй като температурите могат да доведат до повреда или износване на тези компоненти по-бързо, отколкото при по-ниски температури.

Всички лампи на таблото на колата (символи) – ето какво означават!

Защо студеното време може да доведе до включване на лампа на таблото

Когато температурите паднат през зимните месеци, автомобилите са склонни да изпитват различни проблеми. Един от тях е светеща предупредителна лампа на таблото, която може да ви предупреди за потенциални проблеми с вашия автомобил. Това обикновено се случва, когато температурата на околната среда е под -10°.

Причината за това е, че при по-ниски температури електрическите компоненти на вашия автомобил стават по-малко ефективни. Това включва сензорите, които наблюдават двигателя, спирачките и други системи във вашия автомобил. Когато тези сензори не могат да отчитат точно, те ще ви предупредят с предупредителна светлина на таблото ви.

Как да се справите със светлините на таблото в студено време

Най-доброто действие, което да предприемете при светнал индикатор на таблото е да закарате колата си на професионалист веднага щом забележите проблем.

Също така е важно редовно да проверявате нивата на масло и да следите нивата на други течности в колата си през зимата. Това ще помогне да се гарантира, че всички компоненти работят правилно и ще ви осигури спокойствие, когато сте на пътя.

Светлините на таблото, които светват по време на студено време, могат да бъдат причинени от различни проблеми. Важно е да проверите колата с професионална диагностика възможно най-скоро, така че всички основни проблеми да могат да бъдат идентифицирани и отстранени. Като следите нивата на маслото и другите течности, можете да предотвратите светването на светлините на таблото при студено време.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии