Накладки (предни и задни) – всичко което трябва да знаете

Спирачните накладки са може би най-важната част осигуряваща функцията за безопасност в нашите автомобили, така че е жизненоважно да знаем повече за тях.
Тук ще разглеждаме различните видове спирачни накладки, как им помогнем да издържат по-дълго, как да ги смените сами и много повече.

Спирачни накладки

Типичната спирачна система на едно превозно средство се състои от чифт спирачни накладки, спирачен диск и спирачен апарат за всяко колело.

Накладките са монтирани, така че техния фрикционен материал почти докосва двете страни на спирачния диск.

Когато педалът на спирачката е натиснат, хидравлична течност притиска всяка спирачна накладка към всяка страна на въртящия се спирачен диск. Това води до триене, което забавя и в крайна сметка забавя и спира автомобила.

Като си помислите колко пъти това просто действие се извършва всеки ден, седмица, месец и години наред, съвсем  не е изненада, че спирачните накладки се износват постоянно и постепенно, следователно те трябва да се сменят редовно.

Колко издържат спирачните накладки?

Няма точна статистика за това. Комплект спирачни накладки може да издържи между 50 000 и 100 000 км и нагоре, в зависимост от техния вид и модела на превозното средство.

Основен фактор за продължителността на живота на накладките зависи от начина, по който се управлява превозното средство.

Какви фактори могат да повлияят на продължителността на живота на вашите спирачни накладки?

спирачни накладки - предни и задни

Струва си да вземете предвид следните фактори, за да получите представа колко дълго могат да издържат вашите спирачни накладки.

Място на шофиране

Ако голяма част от шофирането ви се извършва по магистралата, може да откриете, че спирачните ви накладки издържат по-дълго, отколкото ако шофирате повече из градът или на по-кратки разстояния.

Това е така, защото пътуването в града изисква повече спиране и тръгване на светофари и кръгови кръстовища,  така че вашите спирачки се използват много по-често, отколкото когато се движите по магистрала.

Теглото на вашия автомобил

Друг фактор за износването на спирачните накладки е теглото, което превозното средство редовно пренася, например четири или петима пътници, напълно натоварен багажник, теглене на каравана и т.н. Когато превозното средство е по-леко, е по-лесно да намалите скоростта и да спрете с необходимо по-малко спирачно усилие.

Превозно средство, използвано от семейство от 5 души, очевидно е по-тежко от, да речем, използвано от двойка, така че спирането му за същото време изисква по-голям натиск и натоварва повече спирачните накладки.

Тип спирачни накладки

спирачни накладки - предни и задни

Видовете накладки, които можете да имате във вашия автомобил, също се различават по издръжливост:

  • Органичните спирачни накладки обикновено са най-евтините, но имат по-кратък живот;
  • металниte  спирачни накладки могат да бъдат шумни, но имат малко по-дълъг живот от органичните;
  • Полуметалните или синтерованите спирачни накладки използват разтопени метални частици като мед и бронз споени заедно с други материали. Въпреки че предлагат отлична спирачна ефективност и имат дълъг живот, те могат да износят спирачните дискове по-бързо от другите накладки;
  • Керамичните спирачни накладки издържат по-дълго от другите материали и са по-устойчиви на износване. Недостатъкът е, че те също са по-скъпи от другите.

Колко километра изминавате

Въпреки че варира в зависимост от вида на пътя, по който се движите, колкото повече километри изминавате, толкова повече използвате спирачките и толкова по-бързо се износват накладките ви. Обикновено предните спирачни накладки ще се износват по-бързо от тези отзад, защото предните поемат по-голяма част от спирачното натоварване.

Кога да смените спирачните накладки

Никога не пренебрегвайте спирачните накладки, които се нуждаят от подмяна. Повечето превозни средства са оборудвани със сензори за износване, за да индикират  кога предните или задните спирачни накладки остават с критично малко материал. Има обаче и други признаци, за които трябва да внимавате.

Предупредителна светлина

светеща иконка за спирачните накладки

Най-очевидната индикация е предупредителна лампа за износване на спирачните накладки, като тази по-горе.

Тя ще се покаже на таблото на дисплея на автомобила, за да ни информира, че поне един комплект накладки е почти износен и трябва да се подмени с нов.

Не всички автомобили обаче са оборудвани със сензори за спирачни накладки. Ако колата ви не разполага с такива, трябва да се уверите, че накладките се проверяват редовно от специалист. Сервизите ще оценят състоянието на спирачните накладки, но в други случаи слушайте и търсете възможните недостатъци, посочени по-долу.=

Силно скърцане

Ако можете да чуете силен скърцащ звук при спиране, това е истински предупредителен знак, че са необходими нови спирачни накладки или поне настоящите изискват проверка.

Ако чуете скърцане, вероятно спирачните накладки са напълно износени. Ако това се случи, не трябва да шофирате автомобила и да организирате спирачките да бъдат проверени и сменени възможно най-скоро.

Визуална проверка

Понякога е възможно да се прегледат спирачните накладки за износване. В зависимост от модела на превозното средство може да успеете да видите външната накладка, като погледнете колелото – външната накладка е притисната към спирачния диск и лесно може да се види в повечето случаи. Трябва да има поне 3 мм видима подложка.

Това е вид проверка, която трябва да получите по време на  обслужване на колата, но имайте предвид, че някои сервизи може да пропуснат да проверят, така че го направете вие, когато се съмнявате че накладките може да са износени.

Автомобила придърпва на една страна

По време на спиране усещате, че превозното средство ви дърпа на една страна, вероятно има неравномерно износване. Неравномерното износване на накладките ще бъде причинено от дисбаланс в спирачната ефективност, който трябва да се провери и отстрани.

Как да накараме спирачните накладки да издържат по-дълго

Има няколко начини спирачните накладки да издържат по-дълго:

  1. Бъдете наясно с трафика  и предвиждайте потенциални ситуации на спиране – натискайте спирачките равномерно и постепенно, вместо внезапно да ги натискате.
  2. Избягвайте шофиране с висока скорост  – внезапното спиране поставя спирачните накладки под допълнително напрежение
  3. Ускорявайте внимателно, тъй като силното и внезапно спиране увеличава износването , отговорното шофиране може да намали щетите и да допринесе за по-дълъг живот.
  4. Олекотете колата – не винаги можете да избегнете наличието на пътници, но можете да разтоварите всичко в превозното средство, което не е необходимо за конкретно пътуване.
Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии