Разход на гориво – как да спестите от него + калкулатор

Как да спестите от вашия разход на гориво. Постоянно вариращата (и покачваща се) цена на горивото е истинско  разочарование за шофьорите, поради което решихме да представим няколко съвета за това как да спестите от него.

Въпреки че скоростта, с която шофирате, е може би най-влиятелният фактор, влияещ върху вашия разход на гориво, също така има и редица други начини. Например може да промените навиците си на шофиране, които ще окажат значително влияние върху разходите ви, с които се прощавате на бензиностанцията.

КЪМ КАЛКУЛАТОРА

Разход на гориво – съвети за пестене на горивото

Увеличаването на разходите за гориво е постоянен проблем, затова различните техники и методи за спестяване на гориво, като хипермайлинг например, набират популярност, като добри практики за икономия на гориво.

Въпреки че този метод има модерно и интересно име, следването на съветите по-долу ще ви спести пари за гориво, така че не се притеснявайте твърде много да се придържате към конкретен режим.

Изправен автомобил

Редовната поддръжка и обслужване подобрява ефективността на вашия автомобил и следователно може да подобри разхода на гориво. Препоръчваме редовно да обслужвате колата си при автомобилен механик, ако не можете да се справите сами.

Особено важно е да се уверите, че гумите ви са напомпани до правилното налягане, както е посочено в ръководството на колата. Както недостатъчно напомпаните, така и прекалено напомпаните гуми, дават отражение върху вашия разход на гориво. Налягането на гумите ще варира в зависимост от товара, който превозвате. Ако имате четирима пътници и багаж, ще трябва гумите ви да бъдат напомпани до максималното препоръчително налягане.

“Тежък десен крак”? – увеличен разход на гориво

Прекомерната скорост е най-големият фактор за стопяване на вашето гориво, така че ако натискате много газта, ще има и увеличен разход. Следете ускорението да е плавно и нежно, това е важно за икономичното шофиране. Разбира се, понякога се налага и внезапно ускорение, това е неизбежно.

Вероятно най-голямата тайна за постигане на икономия на гориво е шофирането с възможно най-високата предавка, като същевременно спазвате ограничението на скоростта. Най-добрият съвет в градските райони е да превключвате предавките възможно най-бързо с възможно най-ниските обороти, около 2000 об./мин.

Запомнете: колкото по-бързо работи един двигател, толкова повече гориво изразходва. Въпреки че, оптималната скорост на икономия на гориво е различна за всяка кола, то това правило почти не се е променило.

Въпреки че съществува идеална скорост за оптимален разход на гориво, пътните условия и наклоните често не ви позволяват да постигнете тази скорост, така че трябва да импровизирате и да се научите да нагаждате шофирането си според пътя по който шофирате, техника, често наричана хипермилинг.

Най-общо казано, няма една скорост на шофиране, която да е оптимална за икономия на гориво. През годините често се говори за скорост от 90 км.ч. като за оптимална скорост. Това се дължи на правени в миналото тестове за разход на гориво при комбиниран режим. Обикновено колите са най-ефективни при скорости от 80 до 100-110 км.ч.

Освен че разходът на гориво се различава при различните превозни средства, той зависи и от редица други фактори, като налягане в гумите, наличие на багажник на покрива и стил на шофиране..

Не губете инерцията

В съответствие с горната точка поддържането на правилната скорост на автомобила е от съществено значение за икономията на гориво. Очевидно това зависи от условията на трафика и какво се случва на пътя пред вас, но забавянето и необходимостта да ускорите отново естествено изразходва повече гориво.

Най-добрият съвет очевидно е да шофирате възможно най-плавно, като използвате леко, кормилното управление, газта и спирачките. Когато намалявате скоростта, важно е да останете на предавка, тъй като превключвателят за спиране на горивото в двигателя с впръскване на гориво се активира, което означава, че почти не се използва гориво при спиране.

Опитайте се да предвидите какво ще се случи пред вас, като следите пътната обстановка. По този начин ще видите светофара за червено, което означава, че можете да намалите скоростта предварително.

Шофирането по хълмове увеличава  разхода на гориво. Когато забележите идващ хълм, опитайте се да ускорите малко, преди да го достигнете, след това намалете, докато шофирате нагоре. Допълнителната инерция трябва да е достатъчна, за да минимизира допълнителния разход на гориво.

Круиз контролът и разход на гориво?

Темпоматът помага само за икономия на гориво при шофиране по постоянно равна повърхност, поради което обикновено е най-добре да се прилага за шофиране по магистрала.

Един от ключовете за пестене на гориво е шофирането с постоянна скорост, круиз контролът може да направи това ефективно на равни повърхности, като прави шофирането ви възможно най-икономично и премахва ненужното ускорение.

Не вложавайте аеродинамиката

Според Energy Saving Trust празният багажник на покрива добавя 16% коефициент на съпротивление при шофиране със скорост 120 км.ч. в час. При същата скорост хладилния багажник на покрива добавя 39%, което прави автомобила ви много по-малко икономичен.

Шофирането с отворен прозорец също може да увеличи съпротивлението.

Разход на гориво от климатика

Не използвайте климатика си, освен ако наистина не се налага, тъй като той използва мощността на двигателя и следователно увеличава разхода на гориво.

Това важи както за затоплянето, така и за охлаждането, така че се опитайте да се облечете според времето, дори и в колата си, ако горивната ефективност е проблем за вас.

Комбинирайте пътуванията: загретия двигател е по-ефективен

Помислете дали да не направите едно отиване и връщане, а не няколко кратки пътувания. След като двигателят е загрял, той ще работи най-ефективно, докато няколко студени старта ще увеличат разхода на гориво, въпреки че общият пробег може да бъде същият.

Облекчете товара

Въпреки че това няма да направи голяма разлика в икономията, логично е, че колкото по-тежко е превозното средство, толкова повече гориво ще изразходва.

Поради тази причина не дръжте ненужни предмети в багажника си, тъй като всички те добавят тегло към вашия автомобил, което няма да помогне за икономията на гориво в дългосрочен план.

Калкулатор за разход на гориво

========================================

Въведете разстояние в км.

Среден разход на гориво (л/100км, пр: 7.6)

Цена на гориво за литър (в лева)

 

Разход и цена на гориво

Разход (л) Цена (лв)
( ) км
1 км
Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии