Ауди A3 кабриолет (преглед и средна цена)

Ауди кабриолет A3 е луксозен малък автомобил, който е по-достъпен от A4 кабрио и по-практичен от Ауди TT.

Въпреки всички предимства на кабриолета, това не е безупречна кола. Багажникът е изключително неудобен за достъп, а базовите автомобили не се предлагат с напълно автоматичен покрив. Но това са дребни грешки предвид цялостното здраве на автомобила. През 2009 г. двигателите TDI бяха подобрени със система старт-стоп, която значително намалява емисиите и повишава икономията на гориво. А година  по-късно към гамата едобавен 1.2-литровият бензинов двигател TSFI.

Ауди кабриолет
Ауди кабриолет / Spurzem, CC BY-SA 2.0 DE, Wikimedia

Ауди кабриолет А3 (2008-2013)

Въпреки че тази Ауди кабриолет не е преминава краш тестове на Euro NCAP, хечбекът получава четири звезди. Стандартното оборудване за безопасност включва двойни предни и странични въздушни възглавници, електронна стабилизираща програма с електронно разпределение на спирачното усилие. Последното е за да подпомогне за бързо и безопасно спиране на автомобила

Всички автомобили разполагат с дистанционно централно заключване и аларма.

Бързо затварящият се платнен покрив на Ауди А3 кабриолет означава, че е малко вероятно да бъдете хванати от внезапен дъжд. Покривът му се отваря за 9 секунди и се затваря за 11, което е много добро постижение. Дори най-близкият му съперник – BMW 1-Series Convertible, който също има мек покрив го прави за 22 секунди.

Покривът на Ауди кабриолет А3 се сгъва обратно в Z-образна форма. Освен това сгънат той се прибира отгоре на багажника, а не вътре в него, което освобождава място.

Интериор на Ауди кабриолет А3

Интериорът е интелигентно оформен и най-вече лесен за използване, като всички бутони и превключватели са удобно на точното място. Видимостта обаче е малко проблем. С вдигнат покрив изгледът три четвърти назад е просто невъзможен поради тесните странични прозорци и малката останала след свален таван. Позицията за шофиране е много добра, благодарение на високо регулируемата седалка и кормилната колона.

Покривът се спуска чрез превключвател до ръчната спирачка. Няма дръжки или фиксатори, които да се освобождават предварително, което го прави лесен за управление.

Ауди кабриолет А3 е удобен за двама благодарение на поддържащите седалки, които са силно регулируеми и достатъчно добри за пътувания на дълги разстояния. Шумът от вятъра не е основен проблем с повдигнатия покрив, защото той е изключително добре изолиран, което също помага през зимата.

Ауди A3 кабриолет
Ауди A3 кабриолет / Spurzem, CC BY-SA 2.0 DE, Wikimedia

Двигатели на Ауди кабриолет А3

Предлагат се както бензинови, така и дизелови двигатели, започвайки с 1.6л бензинов със 102 к.с. Това не е най-вълнуващият двигател в гамата и всъщност не върви с луксозния имидж на ауди кабриолет, но е най-евтиният модел. За повече удоволствие може да изберете 1.8 TFSI. Както подсказва името, този двигател е с турбокомпресор и дава мощност от 160 к.с.

Това е бърз и усъвършенстван двигател с добра скорост като достига 100км.ч. само за 8.2 секунди. 2.0 TFSI, който отново е с турбокомпресор има повече мощ и е достатъчно мощен, за да се сравнява с някои от най-горещите кабрио модели. Предлага се с мощност от 200 к.с. и той стига до 100км.ч. за едва  7.4 секунди.

Хечбекът A3 се е доказал като много добре конструиран автомобил, откакто влиза в продажба през 2003 г. Докладвани са много малко проблеми. Кабриолетът е създаден по същия висок стандарт както и другите му “събратя”.

Ауди кабриолет цена?

За съжаление кабрио моделите на А3 все още държат цена и в зависимост от годината ще рябва да се платите цена между 10 и 30 000 лв. Съветваме ви първото нещо, което да погледнете е как се отваря и затвяря покривът. В крайна сметка затова плащате повече.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии