Ето каква е разликата между хибрид и плъгин хибрид

Хибрид срещу плъгин хибрид и каква е разликата между тях? Ще обсъдим плюсове и минусите на двете системи, за да ви помогнем да решите кое е най-доброто за вас.

Популярността на хибридните автомобили нараства все повече. Има обаче повече от един тип хибридни автомобили и производителите не са много на ясно със своите стратегии за именуване. Това, което може да затрудни средностатистическия шофьор е да направи разликата между плъгин хибрид (PHEV) и хибридна кола. Тази статия ще ви помогне да разсеете съмненията около тях.

Каква е разликата между хибрид и плъгин хибрид

И хибридните, и (plug-in) плъгин хибридните автомобили разполагат с двигател с вътрешно горене (обикновено задвижван с бензин), електрически мотор и батерия. Най-големите разлики между хибридни и плъгин хибридните коли са в размера на техните батерии и силата на техните електрически двигатели. В тази статия ще се ползва Kia Niro като база за сравнение, за да илюстрираме тези разлики, защото се предлага както с хибридно, така и с plug-in хибридно задвижване.

Киа Ниро Хибрид разполага с 1.6-литров бензинов двигател, електрически мотор с мощност 57 к.с. и батерия с мощност 1.32 kWh. Моторът й изпълнява поддържаща роля, запълвайки празнини в мощноста на бензиновия двигател при ускоряване и поема част от натоварването на двигателя при движение.

Киа Ниро плъгин хибрид използва същия 1.6-литров бензинов двигател като хибрид, но има по-мощен електрически мотор със 113 к.с. и по-голяма батерия от 11,1 kWh. Това означава, че Niro плъгин хибрид може да използва електрическия си мотор по-често от чисто хибридната версия, което го прави по-ефективен поне на теория.

От Kia казват, че с пълно зареждане плъгин хибрида може да измине до 64 км само с електричество, в сравнение с няколкото  километра в най-добрия случай при чисто  хибридната версия.

Виж още: Хибридни коли (плюсове и минуси)

Предимства на хибридните коли

Хибридни коли

Хибридният автомобил не трябва да се зарежда в електрическата мрежа. Той генерира цялото електричество, от което се нуждае, за да задвижи електрическия си двигател, чрез регенеративно спиране и чрез изсмукване на излишната енергия от бензиновия двигател. Това означава, че не е необходимо да променяте навиците си за шофиране. Просто скочете зад волана и се наслаждавате на по-добра икономия на гориво в сравнение с конвенционалния автомобил.

Хибридните автомобили също често не правят никакви жертви с практичността. Тъй като батериите им са малки, те могат да бъдат скрити под задните седалки или под каросерията. Плъгин хибридните автомобили имат много по-големи батерии – и те често се намират под пода на багажника, тъй като това е единственото налично място. Това намалява наличното пространство за багаж.

Киа Ниро, например, губи почти 100 литра обем на багажника при преминаването от хибридна към плъгин хибридна мощност. Това прави хибридните автомобили по-привлекателни за семейства или таксиметрови шофьори.

Предимства на плъгин хибридни автомобили

Ето каква е разликата между хибрид и плъгин хибрид

Плъгин хибридният автомобил има дълъг електрически пробег и дори по-ниски емисии на CO2 от хибридния автомобил, което го прави много привлекателен избор за  служебни автомобили.

Данъците на плъгин хибридни коли също така са много по-ниски.

Ако се колебаете дали да си купите електрическа кола, плъгин хибридът може да бъде чудесена идея.

Виж още: Плъгин Хибрид – добри Plug-In Hybrid модели за 2023 г

Каква кола да вземете? Хибрид или плъгин хибрид?

Ето каква е разликата между хибрид и плъгин хибрид

Дали трябва да купите хибридна кола или плъгин хибридна кола е въпрос по-скоро за удобство и бюджет. Ако нямате станция с порт за зареждане, по-скоро избягвайте плъгин хибрида. Плъгин хибрида (PHEV) осигуряват най-големите ползи за икономия на гориво, когато батериите им се зареждат с кабел от електрическата мрежа и ако нямате удобна станция, за да заредите по-добре си вземете хибрид. Всичко зависи от това, кое е по-удобно за вас.

Виж още: Най-добрата Тойота Хибрид

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии