SUV и Кросоувър: Каква е разликата?

 

SUV и кросоувър автомобилите са два вида различни многофункционални превозни средства. Непрекъснатото развитие на двете платформи обаче размива границата между тях напоследък. И то толкова много, че не е странно за производителите да рекламират едно превозно средство едновременно като SUV и кросоувър.

SUV и кросоувър автомобили

По същество, тези автомобили си приличат много, но също така имат съществени разлики по своята същност. В тази статия за разликите между SUV и кросоувър ще изброим съществените разлики, предимства и недостатъци.

Какво е SUV?

SUV или Sport Utility Vehicle, означава спортно превозно средств и е вид автомобил, направен по начин, че да се справя с терени. SUV е бърз и гъвкав като автомобил, може да носи и тегли товари, подобно на пикап, и може да се справя с различни терени, подобно на ATV.

В сравнение с кросоувъра, SUV обикновено е много по-голям, по-обемист, по-мощен и  се справи с неравни терени, като в същото време е по-просторен и удобен. Но това, което е главната разликата между тях, е структурата на каросерията.

SUV е направен по архитектура каросерия върху шаси (рамка), тип конструкция, при която всичко от двигателя до каросерията е поставено върху метална рамка (шаси). Този тип конструкция е била много разпространена през 20 век, но сега се използва главно за камиони и тежкотоварни машини.

Освен това структурата на каросерията върху рамата позволява направата на по-твърда конструкция с по-добър капацитет за теглене и носене. Това също така позволява на превозните средства да имат по-висок просвет (клиренс). Ето защо SUV са все още са много търсени коли.

Друга характеристика, която допринася за разликата между SUV и кросоувърите, е задвижването. Някои модерни SUV имат задвижване на всички колела (AWD), типичният SUV се определя от задвижване на четирите колела (4WD), тоест превозно средство създадено да се справя с екстремни офроуд ситуации.

Какво е кросоувър?

Кросоувър, кросоувър SUV или иначе казано, компактно превозно средство е едно и също нещо. Но разликата от SUV, е че кросоувърът е изграден върху “unibody”ц (едно цяло) или единна архитектура, което означава, че каросерията и рамката са една цяла структура, а не две различни единици, като каросерия върху рама при кросоувъра.

Този тип конструкция е лека и предлага оптимално кабинно и товарно пространство, дори и в компактен стил. В сравнение със SUV, кросоувърите са по-малки, по-леки и не толкова проходими автомобили, като са предназначени за предимно градски нужди.

Кросоувърите започват да се появяват за първи път през 60-те години на миналия век и първият модерен кросоувър се счита за AMC Eagle от 1980 г. Скоро след това конструкцията на unibody става доминиращ подход за всички видове превозни средства, включително седани и хечбеци.

Днес кросоувърът се дефинира като пътно превозно средство, направено върху ведин корпус или платформа за автомобили. Казано по-просто, когато обедините умалена каросерия на SUV с шаси на автомобил, получавате кросоувър. Те са по-широки и по-просторни от леките автомобили, като същевременно са по-малки, по-леки, по-бързи и по-икономични от SUV. За много хора кросоувърите са най-доброто от двете. Кросоувърът може да се справи с градски, крайградски и офроуд условия, да тегли големи товари и дори да се шофира сравнително добре на писта.

Кросоувърът в повечето случаи е с AWD задвижване, но не е необичайно да намерите модели със задно предаване, предно предаване или 4WD. Някои от най-популярните кросоувъри са Ford Explorer, Toyota Highlander, Chevrolet Equinox, Honda CRV, Ford Escape, Nissan Rogue, Toyota RAV4 и други разбира се.

Предимства и недостатъци на SUV

Когато се сравняват с автомобили, хечбеци или кросоувъри, SUV колите или джипове, както ги наричаме в България, имат много предимства, но и недостатъци. Вижте  списъка с основните предимствата и недостатъците на SUV.

Предимства на SUV автомобилите

 • Голямо пространство: най-голямото предимство на SUV е изключителното пространство, което получавате. Независимо дали става въпрос за кабинно или товарно пространство, SUV-овете са по-големи и в двете области. В зависимост от размера и вида на SUV, може да поберете до осем души.
 • Здраво качество на изработка: SUV са големи и обемисти коли, проектирани да се справят с екстремни условия. Изработени са от издръжлива стомана и други  алуминиеви сплави за по-добра якост. Структурата им също така осигурява здравина и по-висок капацитет на толерантност. Опростеният дизайн на такива системи също улеснява ремонта им.
 • Добра проходимост: Една от причините хората да купуват SUV е перфектното управление извън пътя. Задвижването 4×4 прави SUV-овете способни да се справят с груби терени, кал, сняг или пясък. По-високият пътен просвет / клиренс и мощни двигатели също спомага при шофиране по стръмни и неравни терени.
 • По-висок капацитет на теглене: SUV-овете в пълен размер, може да теглят до 4500кг средно, тъй като структурата каросерия върху рама първоначално е била използвана за камиони. Но използването на същата архитектура със SUV им позволява да повишат капацитета за теглене и полезен товар, който далеч надхвърля наличния.

Недостатъци на SUV

 • Твърде големи за градовете: SUV, в сравнение с кросоувърите, са много по-големи. По-големите размери ги правят трудни за маневриране и още по-трудни за паркиране. Пълноразмерните SUV особено могат да бъдат трудни при задръстване в градски условия.
 • Не толкова добра икономия на гориво: един SUV може да тежи от 1500 до 3000кг и нагоре. Самият иум размер ги прави по-малко аеродинамични, а по-големите двигатели правят SUV-овете по-малко ефективни от кросоувърите.
 • По-високи разходи при обслужване: Цената за обслужване на SUV е повече от тази на среден седан, хечбек или кросоувър. Това се дължи на увеличения разход на гориво и необходимостта от по-значителни количества масло и други течности, както и по-големи и по-скъпи гуми.

Предимства и недостатъци на кросоувъра

Кросоувърите имат много предимства пред SUV, когато се използват в градска и извънградска среда. Но те също са ограничени по отношение на спецификата, което ги прави по-подходящи за по-малко селски среди. По-малката каросерия също им осигурява по-добра динамика на шофиране и повишена маневреност.

Предимства на кросоувър автомобилите

 • Добра кабина и товарно пространство: Докато кросоувърите са по-малки от SUV, те са достатъчно големи, за да осигурят достатъчно кабина и товарно пространство. Дори по-малките субкомпактни кросоувъри са подходящи за четиричленно семейство. Пълноразмерните кросоувъри като Honda Pilot и Audi Q7 могат да поберат до седем души. Благодарение на сгъваемите втори и трети ред седалки, кросоувърите предлагат добро товарно пространство. Плюс това, по-големите кросоувъри могат да теглят до 6000 паунда, което ги прави повече от способни да се справят с удобно за почивка ремарке.
 • По-добра горивна ефективност: кросоувърите са по-икономични от SUV. Това се дължи на по-лекото общо тегло и по-аеродинамичното тяло. В допълнение, много кросоувъри се предлагат с пестящо гориво хибридно задвижване.
 • 5-звездни оценки за безопасност: Автомобилните производители изграждат кросоувъри с мисъл за семейния транспорт, така че често тези превозни средства са проектирани в самото начало, за да постигнат 5-звездни оценки за безопасност в правителствени и трети страни краш тестове. Структурата на unibody също позволява по-добре да се интегрират зоните на намачкване в тези превозни средства.

Недостатъци на кросоувър

 • Не са подходящи за екстремни офроуд: Въпреки че кросоувърите са идеални за справяне със скромно движение и офроуд, им липсва твърдостта и гъвкавостта, за да се справят с екстремни натоварвания и условия извън пътя. Като цяло по-ниският просвет, по-скромната мощност и по-малкото сцепление ограничават това, което кросоувърът може да направи.
 • По-високи разходи за ремонт: При сблъсък цялата уникорпусна платформа поема тежестта на удара. Интегрираните зони на намачкване минимизират преноса на енергия от сблъсък в кабината, но също така оскъпяват ремонта на сблъсък.

SUV и кросоувър: Какво да изберем?

След като разликата между SUV и кросоувъри е вече ясна, остава само да намерите подходящ за вас автомобил. И най-бързият начин да направите това, е като дадете приоритет на вашите изисквания.

Иначе казано, ако търсите кола за ежедневни нужди, кросоувърът е идеален вариант. Те не само имат прилично пространство и по-добра икономия на гориво, но кросоувърите са с по-малки размери и идеални за крайградски и градски условия. Дори за редовни пътувания по магистрала или пък за кратки пътурания, кросоувърът може да отговори на тези нужди.

Но ако се нуждаете от по-здрава кола, която да използвате и за тежки превози или теглене на голямо ремарке, но все пак имате нужда и от нещо за ежедневна употреба, то тогава SUV е по-правилния избор. Освен това, ако шофирате често в кални терени,  в сняг и пясък или пресичане на неравни местности, тогава не търсете повече от SUV.

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии

Еволюция на Фолксваген Голф (от 1974г. до сега в снимки)

Когато Volkswagen пуска на пазара първия Мк 1 Golf през 1974 г., започва малка автомобилна революция. Със своя емблематичен стил и двигател с предно...