SUV и Кросоувър: Каква е разликата?

 

SUV и кросоувър автомобилите са два вида различни многофункционални превозни средства. Непрекъснатото развитие на двете платформи обаче размива границата между тях напоследък. И то толкова много, че не е странно за производителите да рекламират едно превозно средство едновременно като SUV и кросоувър.

SUV и кросоувър автомобили

По същество, тези автомобили си приличат много, но също така имат съществени разлики по своята същност. В тази статия за разликите между SUV и кросоувър ще изброим съществените разлики, предимства и недостатъци.

Какво е SUV?

SUV или Sport Utility Vehicle, означава спортно превозно средств и е вид автомобил, направен по начин, че да се справя с терени. SUV е бърз и гъвкав като автомобил, може да носи и тегли товари, подобно на пикап, и може да се справя с различни терени, подобно на ATV.

В сравнение с кросоувъра, SUV обикновено е много по-голям, по-обемист, по-мощен и  се справи с неравни терени, като в същото време е по-просторен и удобен. Но това, което е главната разликата между тях, е структурата на каросерията.

SUV е направен по архитектура каросерия върху шаси (рамка), тип конструкция, при която всичко от двигателя до каросерията е поставено върху метална рамка (шаси). Този тип конструкция е била много разпространена през 20 век, но сега се използва главно за камиони и тежкотоварни машини.

Освен това структурата на каросерията върху рамата позволява направата на по-твърда конструкция с по-добър капацитет за теглене и носене. Това също така позволява на превозните средства да имат по-висок просвет (клиренс). Ето защо SUV са все още са много търсени коли.

Друга характеристика, която допринася за разликата между SUV и кросоувърите, е задвижването. Някои модерни SUV имат задвижване на всички колела (AWD), типичният SUV се определя от задвижване на четирите колела (4WD), тоест превозно средство създадено да се справя с екстремни офроуд ситуации.

Какво е кросоувър?

Кросоувър, кросоувър SUV или иначе казано, компактно превозно средство е едно и също нещо. Но разликата от SUV, е че кросоувърът е изграден върху “unibody”ц (едно цяло) или единна архитектура, което означава, че каросерията и рамката са една цяла структура, а не две различни единици, като каросерия върху рама при кросоувъра.

Този тип конструкция е лека и предлага оптимално кабинно и товарно пространство, дори и в компактен стил. В сравнение със SUV, кросоувърите са по-малки, по-леки и не толкова проходими автомобили, като са предназначени за предимно градски нужди.

Кросоувърите започват да се появяват за първи път през 60-те години на миналия век и първият модерен кросоувър се счита за AMC Eagle от 1980 г. Скоро след това конструкцията на unibody става доминиращ подход за всички видове превозни средства, включително седани и хечбеци.

Днес кросоувърът се дефинира като пътно превозно средство, направено върху ведин корпус или платформа за автомобили. Казано по-просто, когато обедините умалена каросерия на SUV с шаси на автомобил, получавате кросоувър. Те са по-широки и по-просторни от леките автомобили, като същевременно са по-малки, по-леки, по-бързи и по-икономични от SUV. За много хора кросоувърите са най-доброто от двете. Кросоувърът може да се справи с градски, крайградски и офроуд условия, да тегли големи товари и дори да се шофира сравнително добре на писта.

Кросоувърът в повечето случаи е с AWD задвижване, но не е необичайно да намерите модели със задно предаване, предно предаване или 4WD. Някои от най-популярните кросоувъри са Ford Explorer, Toyota Highlander, Chevrolet Equinox, Honda CRV, Ford Escape, Nissan Rogue, Toyota RAV4 и други разбира се.

Предимства и недостатъци на SUV

Когато се сравняват с автомобили, хечбеци или кросоувъри, SUV колите или джипове, както ги наричаме в България, имат много предимства, но и недостатъци. Вижте  списъка с основните предимствата и недостатъците на SUV.

Предимства на SUV автомобилите

 • Голямо пространство: най-голямото предимство на SUV е изключителното пространство, което получавате. Независимо дали става въпрос за кабинно или товарно пространство, SUV-овете са по-големи и в двете области. В зависимост от размера и вида на SUV, може да поберете до осем души.
 • Здраво качество на изработка: SUV са големи и обемисти коли, проектирани да се справят с екстремни условия. Изработени са от издръжлива стомана и други  алуминиеви сплави за по-добра якост. Структурата им също така осигурява здравина и по-висок капацитет на толерантност. Опростеният дизайн на такива системи също улеснява ремонта им.
 • Добра проходимост: Една от причините хората да купуват SUV е перфектното управление извън пътя. Задвижването 4×4 прави SUV-овете способни да се справят с груби терени, кал, сняг или пясък. По-високият пътен просвет / клиренс и мощни двигатели също спомага при шофиране по стръмни и неравни терени.
 • По-висок капацитет на теглене: SUV-овете в пълен размер, може да теглят до 4500кг средно, тъй като структурата каросерия върху рама първоначално е била използвана за камиони. Но използването на същата архитектура със SUV им позволява да повишат капацитета за теглене и полезен товар, който далеч надхвърля наличния.

Недостатъци на SUV

 • Твърде големи за градовете: SUV, в сравнение с кросоувърите, са много по-големи. По-големите размери ги правят трудни за маневриране и още по-трудни за паркиране. Пълноразмерните SUV особено могат да бъдат трудни при задръстване в градски условия.
 • Не толкова добра икономия на гориво: един SUV може да тежи от 1500 до 3000кг и нагоре. Самият иум размер ги прави по-малко аеродинамични, а по-големите двигатели правят SUV-овете по-малко ефективни от кросоувърите.
 • По-високи разходи при обслужване: Цената за обслужване на SUV е повече от тази на среден седан, хечбек или кросоувър. Това се дължи на увеличения разход на гориво и необходимостта от по-значителни количества масло и други течности, както и по-големи и по-скъпи гуми.

Предимства и недостатъци на кросоувъра

Кросоувърите имат много предимства пред SUV, когато се използват в градска и извънградска среда. Но те също са ограничени по отношение на спецификата, което ги прави по-подходящи за по-малко селски среди. По-малката каросерия също им осигурява по-добра динамика на шофиране и повишена маневреност.

Предимства на кросоувър автомобилите

 • Добра кабина и товарно пространство: Докато кросоувърите са по-малки от SUV, те са достатъчно големи, за да осигурят достатъчно кабина и товарно пространство. Дори по-малките субкомпактни кросоувъри са подходящи за четиричленно семейство. Пълноразмерните кросоувъри като Honda Pilot и Audi Q7 могат да поберат до седем души. Благодарение на сгъваемите втори и трети ред седалки, кросоувърите предлагат добро товарно пространство. Плюс това, по-големите кросоувъри могат да теглят до 6000 паунда, което ги прави повече от способни да се справят с удобно за почивка ремарке.
 • По-добра горивна ефективност: кросоувърите са по-икономични от SUV. Това се дължи на по-лекото общо тегло и по-аеродинамичното тяло. В допълнение, много кросоувъри се предлагат с пестящо гориво хибридно задвижване.
 • 5-звездни оценки за безопасност: Автомобилните производители изграждат кросоувъри с мисъл за семейния транспорт, така че често тези превозни средства са проектирани в самото начало, за да постигнат 5-звездни оценки за безопасност в правителствени и трети страни краш тестове. Структурата на unibody също позволява по-добре да се интегрират зоните на намачкване в тези превозни средства.

Недостатъци на кросоувър

 • Не са подходящи за екстремни офроуд: Въпреки че кросоувърите са идеални за справяне със скромно движение и офроуд, им липсва твърдостта и гъвкавостта, за да се справят с екстремни натоварвания и условия извън пътя. Като цяло по-ниският просвет, по-скромната мощност и по-малкото сцепление ограничават това, което кросоувърът може да направи.
 • По-високи разходи за ремонт: При сблъсък цялата уникорпусна платформа поема тежестта на удара. Интегрираните зони на намачкване минимизират преноса на енергия от сблъсък в кабината, но също така оскъпяват ремонта на сблъсък.

SUV и кросоувър: Какво да изберем?

След като разликата между SUV и кросоувъри е вече ясна, остава само да намерите подходящ за вас автомобил. И най-бързият начин да направите това, е като дадете приоритет на вашите изисквания.

Иначе казано, ако търсите кола за ежедневни нужди, кросоувърът е идеален вариант. Те не само имат прилично пространство и по-добра икономия на гориво, но кросоувърите са с по-малки размери и идеални за крайградски и градски условия. Дори за редовни пътувания по магистрала или пък за кратки пътурания, кросоувърът може да отговори на тези нужди.

Но ако се нуждаете от по-здрава кола, която да използвате и за тежки превози или теглене на голямо ремарке, но все пак имате нужда и от нещо за ежедневна употреба, то тогава SUV е по-правилния избор. Освен това, ако шофирате често в кални терени,  в сняг и пясък или пресичане на неравни местности, тогава не търсете повече от SUV.

източник: trustauto.com

Предложени статии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии

Произволни статии